Vukajlovićeva uskoro na slobodi

Direktorka RZZO Svetlanu Vukajlović, optužena za malverzacije prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, biće pušetna iz pritvora uz jemstvo.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.05.2012.

13:21

Default images

Iz pritvora će uz polaganje garancija biti pušteni i bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić.

Specijalni sud u Beogradu odlučio je da iz pritvora pusti i direktora "Detapa" Ljubomira Pavićevića, koji je bio uhapšen kada i Svetlana Vukajlović, zbog sumnji u zloupotrebe prilikom nabavke vakcina.

Direktor "Jugohemija farmacije" Vladimir Gravar ranije je pušten iz pritvora.

Vukajlovićeva, Mileusnić Adžićeva i Pavićević će, prema rečima portarolke Specijalnog suda Maje Kovačević, iz pritvora izaći pošto upišu hipoteke na stanove koje njihove odbrane zalažu kao jemstvo da neće pobeći i da će se odazivati svim pozivima suda.

Procedura upisa hipoteke, u zavisnosti od slučaja do slučaja, traje od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Jutros je beogradska štampa pisala da će sestra Milke Forcan, Smiljka Mileusnić Adžić, danas ili sutra biti puštena iz pritvora.
Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra prošle godine, a Mileusnić Adžićeva, ro]ena sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan, tri meseca kasnije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv Vukajlovićeve, Mileusnić Adžićeve, Gravara i Pavićevića zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Svi se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, a uskoro bi trebalo da im počne su]enje.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponu]ača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvo]ača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupnu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Zloupotrebama prilikom nabavke vakcina bavila se i ekipa Insajdera u serijalu "Kupoprodaja zdravlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: