"Rasistički komentar Politike"

Koalicija za pristup pravdi osudila je danas komentar urednika lista "Politika" o krađi bakarnih kablova, ocenivši da je otvoreno rasistički.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

12:22

Default images

Koalicija je tražila od urednika da se izvini romskoj populaciji i tekst povuče sa sajta.

Ta NVO navodi da je novinar Ozren Milanović u tekstu "Samo su lopovi revnosni" objavljenom 13. marta u "Politici", komentarišući krađu bakarnih kablova na pančevačkom mostu, Rome kvalifikovao kao one koji se isključivo bave lopovlukom.

Pored toga, NVO navodi da urednik rubrike "Hronika" okrivljuje sudije da zbog reakcija nevladinih organizacija ne smeju da reaguju.

"Njegov komentar uklapa se u matricu koja podstiče rasizam, po kojoj su Romi ti koji kradu, uživajući zaštitu NVO i drugih 'faktora', dok se 'ogromna sredstva ulažu u njihovu 'inkluziju'", piše u saopštenju.

Kako se navodi, posebno je skandalozna činjenica da je "Politika", list u većinskom vlasništvu države Srbije, objavila komentar koji podstiče diskriminaciju i podgreva mržnju prema Romima.

U saopštenju se dodaje da je izlišno komentarisati koliko je takvim tekstom prekršen Kodeks novinara Srbije.

NVO navodi da će se povodom tog slučaja obratiti poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Ozren Milanović je u tekstu napisao da su "Kradljivci ove 'robe' gotovo po pravilu, otvoreno treba reći, romske nacionalnosti. Ništa im, dakle, nije sveto, zaređali su, ne staju! Na meti su oluci, sahtovi, cevi, kablovi, biste, spomenici, saobracajni znaci, na udaru su mostovi, kapele na grobljima, skole, obdanista..."

Koaliciju za pristup pravdi čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Sivil rajts difenders, CHRIS - mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: