Tadić: Očekujem potvrdu za Srbiju

Boris Tadić izjavio da je Srbija očekivala prepreke prilikom donošenja odluke o dobijanju kandidature i dodao da se i dalje radi na dobijanju pozitivne odluke.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

13:50

Default images

“Nije još završeno, mnogo toga je na stolu, ali radimo na pozitivnom ishodu”, izjavio je Tadić, ističući da ne “želi da se bavi političkom prognozom”, ali ostaje suzdržan optimista. On će rekao da će danas razgovarati sa svim relevantnim faktorima u Briselu i da je to glavni razlog njegove posete sedištu EU.

Predsednik Srbije je nešto pre 16h završio razgovar sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom.

Barozo je preneo da se iz Brisela očekuju dobre vesti, ako ne danas onda na Samitu EU, a Tadić je rekao da Srbija ispunjava sve Kopnehaške kriterijume ali da ne prihvata zahteve koji nisu u skladu sa tim kriterijumima.

Pre toga Tadić je izjavio da se iz cele ove situacije vidi "koliko je teško dobiti status kandidata i koliko je lako blokirati ga" i podsetio da se mora pridobiti svih 27 zemalja-članica Unije.

Komentarišući činjenicu da se rasprava o pitanju statusa za Srbiju odužila zbog insistiranja Rumunije da se u zaključke unese referenca na pitanje položaja vlaške manjine u Srbiji, Tadić je rekao da “nije iznenađen” stavom Rumunije, ali da njihove primedbe smatra neopravdanim.

“Ovo je pitanje individualnih ljudskih prava”, rekao je Tadić, “a jedno od osnovnih individualnih prava je da vas niko ne prisiljava da se protiv svoje volje izjasnite kao deo nekog kolektiviteta”. "Srbija i Rumunija imaju dugu tradiciju prijateljskih odnosa, ali primedbe koje su sada iznete nisu opravdane", istakao je predsednik.

Tadić je rekao da smatra da je Srbija objektivno ispunila sve uslove i da očekuje da će evropske institucije potvrditi da je Srbija na pravom putu i dodeliti Srbiji statusa kandidata.

Prema njegovim rečima, Srbija je objektivno ispunila sve uslove, ne samo za kandidaturu, već I za dobijanje datuma za početak pregovora o pridruživanju. “Jedina prepreka za dobijanje datuma je kosovsko pitanje”, istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, da Srbiju ne opterećuje kosovski problem, mi bi već pregovarali o članstvu. “Kao što znate, sva ostala pitanja i uslove Srbija ispunjava, uključujući pitanje nacionalnih manjina, reforme pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala, izgradnje infrastrukture i svih ostalih evropskih standarda”, kazao je Tadić u Briselu.

On je takođe rekao i da bi dodeljivanje Kosovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je zahtev Prištine, “dovelo Srbiju u veoma težak položaj”. “To ne bi bio problem samo za nas, već i za one članice EU koje nisu priznale Kosovo”, rekao je Tadić, ali je dodao da “ne želi da kritikuje EU”.

On je ukazao na to da dobijanje statusa kandidata ne doživljava kao razlog za slavlje, već za dalji rad na strateškom cilju, a to je punopravno članstvo u EU. “Ne moramo da slavimo svaki ispit koji položimo”, rekao je Tadić i dodao da je status kandidata u stvari” licenca za bolji život građana.”

Podsetimo, u Briselu se održava sastanak ministara spoljnih poslova EU, na kom bi trebalo da se donese odluka o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. Debata o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji nastavlja se u 15 časova.

Iako se očekivalo da će ta rasprava kratko trajati, ona se odužila na nekoliko sati zbog tvrdog stava Rumunije, koja je tražila da se dodatno garantuje da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: