99,74 % protiv institucija Kosova

Na referendumu u četiri opštine na severu Kosova 99,74 odsto izašlih građana izjasnilo se protiv prihvatanja kosovskih institucija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

14:36

Default images

Na referendumu je, prema konačnim rezultatima koji su saopšteni u Zvečanu, za prihvatanje kosovskih institucija glasalo 69 građana iz četiri opštine sa severa Kosova, a 133 glasačka listića bila su nevažeća.

Od ukupno upisanih 35.500 građana na referendum je izašlo 26.727 birača ili 75,29 odsto.

Član referendumske komisije zadužen za odnose sa javnošću Ljubomir Radović izjavio je na konferenciji za novinare da organizatori referenduma nisu bili, niti su sada u sukobu sa Vladom Srbije, kao ni protiv integracija Srbije u EU.

Zvanični Beograd je bio protiv održavanja referendum na severu Kosova, ali lokalno rukovodstvo nije poslušalo zahtev najviših državnih predstavnika.

Referendum sa pitanjem - "Da li prihvatate institucije tzv. Republike Kosovo" održan je 14. i 15. februara, a protiv njega su bili i predstavnici međunarodne zajednice i prištinskih vlasti.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić izjavio je na konferenciji za novinare da rezultate referenduma niko ne može poništiti niti ih ne uzeti u obzir.

Prema njegovim rečima, skupštine opština će usvojiti izveštaje referendumske komisije, nakon čega će svaka skupština posebno i zajedno doneti stavove i zaključke.

Predstavnik referendumske komsije Ljubo Radović izjavio je da je referendum koštao 100.000 dinara i dodao je da referendum treba iskoristiti "na dobrobit građana i državnih interesa".

"Rezultati referenduma biće objavljeni u službenom glasniku, njih ne treba ignorisati i omalovažavati, već ih treba iskoristiti politički, na dobrobit građana i u korist očuvanja državnih i nacionalnih interesa Srbije", rekao je Ljubo Radović posle objavljivanja konačnih referendumskih rezlutata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: