Srbiji prete klizišta i poplave

Boris Tadić, obilazeći opštinu Mali Zvornik, upozorio da Srbiji prete klizišta i poplave nakon otapanja snega, ako se na vreme ne reaguje preventivnim merama.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2012.

14:54

Default images

"Vodimo računa i o nedeljama koje dolaze, jer ova nevolja proizvodi nove nevolje. Samo ako reagujemo na organizovan način, solidarno i kao dobro uređena država, moći ćemo da smanjimo žrtve i da smanjimo teškoće sa kojima se ljudi suočavaju", rekao je Tadić. On smatra da se Srbija na najbolji mogući način suočila s poteškoćama zbog hladnoće i snega.

Nakon što je juče bio u Crnoj Travi, predsednik Srbije je otišao u drugi kraj zemlje, koji je takođe teško pogođen snegom i ledenim vremenom.

Tadić je otišao u selo Radalj, koje se nalazi na regionalnom putu Krupanj - Mali Zvornik. Taj regionalni pravac odblokiran je jutros nakon višednevnih napora jedinica Vojske Srbije, kojima su u pojedinim situacijama gorivo i rezervni delovi čak dostavljani konjskim i volovskim zapregama.

Tadić je istakao da službe koje čiste zavejane lokalne puteve u Srbiji i dostavljaju pomoć izolovanim domaćinstvima imaju velike probleme, jer se mehanizacija često kvari na temperaturama koje u Podrinju padaju i do minus 25 stepeni.

Prema Tadićevim rečima, svi logistički problemi otklanjaju se u hodu, ali bez obzira na sve poteškoće, a imajući u vidu i iskustva drugih država koje se suočavaju sa sličnim problemima, pokazalo se da nadležne službe u Srbiji reaguju na najbolji mogući način.

Tadić je posebno pohvalio vojnike koji su proteklih osam dana bez prestanka angažovani na otklanjanju smetova s puteva u Podrinju.

"Oni zaslužuju svaku pohvalu i nagradu. Načelnik generalštaba mi je obećao da će ih nagraditi, a ja sam, kao njemu pretpostavljeni, rekao da to uradi. Treba da poštujemo one koji unose sebe spašavajući ljude, svesni odgovornosti za rešavanje problema sa kojima se suočavamo", rekao je Tadić .

Predsednik Srbije ponovo je apelovao na građane da štede struju, da se obazrivo ponašaju u saobraćaju i da čiste sneg i uklanjaju ledenice u okolini svojih kuća.

Članovi štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik su predsednika, u zgradi Skupštine opštine, upoznali s problemima u toj opštini.

Predsednik Tadić je opštinu Mali Zvornik danas posetio, u društvu predstavnika lokalne saouprave i načenika generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, a kasnije po podne posetiće i zavejane opštine Ljubovija i Bajina Bašta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: