EU očekuje napredak u dijalogu

Šefovi diplomatija EU ispoljili su "veliki optimizam da će Srbija i Kosovo napredovati dalje u odnosima sa Unijom", kaže visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 23.01.2012.

00:25

Default images

"Mislim da postoji snažna želja da Srbija ispuni nama data obećanja, nastavi dijalog s Kosovom i ostvari napredak koji će nam omogućiti da odluka (oko kandidature za članstvo) krajem februara bude povoljna", rekla je ona na završnoj konferenciji za štampu posle ministarskog zasedanja EU.

Evropski posrednik u dijalogu Robert Kuper sutra će otputovati u Beograd i Prištinu i, kako je dodala Ketrin Ešton, "videćemo šta će se dalje dogoditi".

"Ali opšte raspoloženje u Savetu ministara EU je da, ako bude moguće ostvariti, ako dođe do konstruktivnog angažovanja, snažna je želja da se ide napred", poručila je Ešton.

"Svi ministri podržali su nastavak evropskih integracija Srbije, i svi očekuju brz nastavak dijaloga sa Prištinom i dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova", naglasila je ona.

Njena portparolka Maja Kocijančić je potvrdila da je rasprava ministara spoljnih poslova EU o Srbiji protekla je danas u pozitivnom tonu.

Ministri spoljnih poslova EU okupili su se danas u Briselu prevashodno radi odluke o uvođenja embarga na uvoz iranske nafte, ali je na dnevnom redu bilo i pitanje Srbije i Kosova.

Bilt: Ključan nastavak pregovora

Jeremiæ i Bilt (Foto: FoNet, Arhiva)
Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da je za Srbiju sada od ključne važnost da se što pre nastavi dijalog s Prištinom kako bi krajem februara Evropska unija Beogradu odobrila kandidaturu za članstvo.

Bilt je, nakon rasprave u Briselu, istakao da su se ministri "saglasili da je nužno da obe strane u dijalogu Beograd-Priština iskažu konstruktivan stav".

"Važno je da se dosad postignuti dogovori sprovedu, ali je ključno da se dijalog što pre nastavi", predočio je Bilt, koji je ranije danas razgovarao sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem.

Optimistični izgledi za kandidaturu u martu

Jeremiæ i Vestervele (Foto: Tanjug)
Jeremić je na marginama sastanka Ministarskog saveta, pored Bilta, razgovarao sa nekoliko evropskih kolega, uključujući ministre spoljnih poslova Nemačke i Slovačke, a sutra će sastati i s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Jeremić je, posle sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom, rekao da je danas razumevanje između Srbije i Nemačke daleko bolje nego što je to bio slučaj do sada.

"Nema nikakve sumnje da i jedna i druga strana žele da postignu isti cilj, to je pozitivna odluka na sledećem ministarskom savetu. Predstavili smo celu situaciju kako ona izgleda iz Beograda, na jedan prilično iskren, otvoren i pozitivan način. To je uradila i nemačka strana. Dogovorili smo se da ostanemo u bliskoj komunikaciji", kazao je on

Optimisti u vezi sa izgledima da Srbija u martu dobije status kandidata su i ministri spoljnih poslova Austrije i Italije, Mihael Špindeleger i Đulio Terci.

"Veoma sam zadovoljan zbog toga što je nakon naših rasprava u decembru urađeno dosta toga. Ali to treba i da se primeni u realnim okvirima između Kosova i Srbije. Optimista sam i želeli bi smo da podržimo Srbiju da dobije status kandidata u martu", kazao je Špindeleger.

A njegov italijanski kolega je rekao da očekuje "da će tokom sledeća dva meseci biti otvorena nova perspektiva za Kosovo, ali i za Srbiju koja očekuje status kandidata".

U međuvremenu ministri spoljnih poslova država članica Evropske unije pozdravili su rezultate juče održanog referenduma u Hrvatskoj.

Benčin: Optimizam za kandidaturu u martu

Rasprava ministara spoljnih poslova Evropske unije o Srbiji unosi optimizam da će Beograd u februaru dobiti status kandidata, ali pod uslovom da ispuni svoje obaveze, ocenila je danas u Briselu državni sekretar Ministarstva soljnih poslova Slovenije Dragoljuba Benčina.

Prema njenim rečima, članice EU naglasile su da treba još ojačati evropsku perspektivu Srbije i Kosova, koji moraju uraditi više da bi se ispunili uslovi definisani u zaključcima decembarskog samita EU.

U raspravi je, navodi Benčina, bilo naglašeno da je Srbija 2011. godine napravila znatan napredak u sprovođenju reformi i saradnji sa sudom u Hagu, javila je iz Brisela gencija STA.

EU očekuje još bolju unutrašnju komunikaciju na Kosovu u sređivanje prilika na severu Kosova u cilju sprečavanja emotivnih reakcija. Po mišljenju slovenačke državne sekretarke, situacija na Kosovu nije toliko bezbednosni već pre svega politički problem.

U tom kontekstu ona je naglasila da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton očekuje mnogo od novog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara, koji bi trebalo da započne mandat 1. februara.

O Srbiji i u Strazburu

O Srbiji će biti rečii u Strazburu, gde počinje redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojem će jedna od tema biti napredak Srbije u ispunjavanju obaveza preuzetih članstvom u toj organizaciji.

Na otvaranju zasedanja, koje traje do 27. januara, parlamentarci Saveta Evrope izabraće novog predsednika, a poslanici će birati i novog komesara za ljudska prava Saveta Evrope.

Izveštaj o Srbiji pod nazivom "Poštovanje obaveza i dužnosti Srbije" na dnevnom redu je u sredu, 25. januara. Poslanicima će se prvog dana zasedanja, po tradiciji, obratiti generalni sekretar SE Torbjorn Jagland. Na dnevnom redu je i izveštaj o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH.

Među govornicima biće britanski premijer Dejvid Kameron i predsednica Finske Tarja Halonen. Parlamentarci će, pored ostalog, raspravljati o primeni Evropske konvencije za ljudska prava, kao i o unapređenju prava žena u svetu. U radu skupštine učestvovaće i delegacija Srbije u SE, predvođena Dragoljubom Mićunovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: