"DS neće sa SPO i URS u koaliciju"

Šefica poslaničke grupe ZES kaže da DS neće ići u koaliciju sa SPO zbog suštinskog razmimoilaženja po pitanju Kosova i EU, a verovatno ni sa Mlađanom Dinkićem.

Izvor: Beta, Blic

Petak, 23.12.2011.

09:30

Default images

"Ujedinjeni regioni Srbije odlučili su da idu samostalno na izbore, a SPO je promenio svoj politički kurs vezan za Kosovo i to su stvari koje se uzimaju u obzir", kazala je je Nada Kolundžija.

Ona je rekla da DS može u predizbornu koaliciju samo sa onima sa kojima se dogovori oko osnovnih ciljeva.

"Nesporno je u ovom trenutku da sa strankom Rasima Ljajihca delimo, u programskom i ideološkom smislu, zajedničke ciljeve i da sa Ljajićem možemo da nastavimo saradnju, kao i sa Ligom socjaldemorkata Vojvodine. Ccinjenica je da je URS odlučio da ide samostalno na izbore i činjenica je da smo sa SPO se razišli u vezi sa politikom o Kosovu", rekla je Kolundžija.

Prema njenim rečima, za DS je presudno sa kim može programski da se usaglasi i da sprovodi reforme koje predstoje. Ona je objasnila da je SPO načinio zaokret u politici prema Kosovu i da, kada postoji takvo ozbiljan razlaz u izuzetno važnom pitanju za Srbiju, ostaje pitanje da li je moguće ići u predizborne koalicije sa tako različitih pozicija.

"Kada je reč o postizbornim koalicijama, saradnja sa SPS je realna", naglasila je Kolundžija i dodala da saradnja na evropskom putu i strateškim pitanjima nikada nije bila sporna. Prema njenim rečima, LDP nije partner koji se u osnovim strateškim ciljevima razlikuju od DS, u mnogim pitanjima nema suštinski različitih pogleda na stvari, iako se ponekad te dve stranke razlikuju u metodama i načinima na koji se do ciljeva dolazi.

Ćlanica Predsedništva URS Maja Gojković izjavila je da će njena partija razgovarati o postizbornoj koaliciji sa svim strankama koje osvoje dovoljan broj glasova i prihvate njihov program.

"Neka skupe pola miliona potpisa i neka napune arenu, pa ćemo s njima ravnopravno razgovarati", izričita je Gojković, koja je i predsednica Narodne stranke.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić rekao je da je URS doneo odluku da na izbore izađe samostalno, kao i da o eventualnoj predizbornoj koaliciji može da razgovara samo sa Socijaldemokratskom partijom Srbije Rasima Ljajića.

"Ne vidimo trenutno ni jednu drugu stranku koja bi bila potencijalni partner URS-a i to smo jasno rekli", rekao je Senić.

Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić osvrćući se na izjavu Kolundžije da će DS nastupiti u predizbornoj koaliciji sa SDP i strankom Nenada Čanka, rekao je da o tome nije još nije doneta odluka.

"Iskren da budem, tu izjavu sam shvatio kao najavu razgovora sa SDP-om i Ligom socijal-demokrata Vojvodine. Do sada nismo obavili nikakve razgovore sa DS -om i nismo mogli da donesemo odluku o nečemu o čemu nije raspravljano", kazao je Ljajić.

On je izjavio da ta stranka odluku o nastupu na izborima neće doneti pre 19. februara naredne godine i da će razgovore sa potencijalnim partnerima započeti posle Nove godine.

Na pitanje da li bi ako ne odluče da nastupe samostalno DS bio odgovarajući partner, on je odgovorio da će SDP razgovarati i sa demokratama, podsetivši da su sa njima godinama bili u koaliciji.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović kaže da su se politike DS i SPO-a razišle i da ne treba čuvati "lažnu koalicionu idilu".

"Naše politike su se razišle, to je istina. Ne treba čuvati lažnu koalicionu idilu, a staviti u drugi plan programe stranke", rekao je Jugović novinarima u Parlamentu.

On je naveo da se SPO zalaže za bezuslovne evropske integracije, za koje je, kako je rekao, uslov promena kosovske politike i dodao da se SPO neće odreći obećanja koja su gradjanima dali kad su 2008. bili na listi "Za evropsku Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: