Dačić: Srbija može bez EU

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio da Srbija ne treba da prihvati uslove kojima se traži da se odrekne Kosova da bi dobila članstvo u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2011.

14:05

Default images

On je u Trebinju rekao da mnoge zemlje EU postavljaju uslove da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali da to ne treba nikada učiniti, te da su takvi uslovi koji se nameću jednoj zemlji 'neprincipijelni i licemerni', preneli su mediji Republike Srpske.

"Ako je cena da se Srbija odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Uniji, onda to ne treba nikada prihvatiti, jer postoje nacionalni i državni interesi, a Srbija može da opstane bez EU", rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da zatvara oči pred napadom na srpski narod.

Govoreći o situaciji na Kosovu, on je naglasio da Srbija treba da bude jaka i velika, ali po jačini reči koja treba da se poštuje i čuje.

"Srbija ne treba da živi u svojim mitovima i o pitanju Kosova, već treba da imamo racionalan pristup, koji će zaštititi naš narod koji tamo živi. Ne možemo da očekujemo da će naš nacionalni interes biti zadovoljen time što će celo Kosovo biti deo Srbije", rekao je Dačić, napominjući da to nije realno, jer je istorija dovela do toga da na Kosovu sada živi mali broj Srba.

On je poručio da napad na Srbe na Kosovu predstavlja napad na Srbiju i da ona mora da odgovori, jer "ako neće Vlada, hoće narod".

Prema njegovim rečima, samo dogovorom i mirnim putem može da bude rešeno ono što je vekovima bio problem između Srba i Albanaca.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije boravi u Trebinju povodom obeležavanja krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - Svetog arhangela Mihaila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: