Ugalj najjeftiniji ogrev

Početak još jedne grejne sezone naveo je na razmišljanje o tome koji je najjeftiniji način da se zagreje kuća. Najisplativije je grejati se na struju ili ugalj.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

18:04

Default images

Ukoliko koristite lož ulje - izdvajate najviše novca.

S prvim danima jeseni i temperaturama ispod 10 stepeni mnogi građani hvataju poslednji voz da nabave ogrev za zimu. Jedan od njih je i Zoran Milosavljević, koji se već godinama greje na ugalj.

On kaže da obično koristi 4-5t u toku zime i da za to izdvaja preko 50.000 dinara.

Cene uglja su na stovarištima od pet do šest hiljada dinara po toni za one domaće proizvodnje, dok se za taj energent iz izvoza prodaje za 15 000.

"Mnogi koji su bili prešli sa gasa na čvrsto gorivo koriste ugalj jer gas je skuplji od ugla, ali potražnja je velika. Od maja meseca cene nisu promenjene mi očekujemo da ispoštujemo to", kaže Zoran Stefanović sa stovarišta uglja.

Grejanje na ugalj jedno je od najisplativijih načina da prebrodite zimske temperature. Mnogi građani su prešli sa gasa upravo na taj energent. Najviše novca plaćaju domaćinstva koja koriste lož ulja, dok je i dalje ubedljivo naisplativije grejanje na struju.

"U sadašnjim odnosima cena i dalje je električna energija to mislim kada su termoakumulacione peći i kada poštujemo termine druge tarife, a tek onda dolaze oni prostiji energenti"< navodi Slobodan Petrović iz Privredne komore Srbije.

I ma koliko se potrošačima činilo da su cene grejanja u Srbiji visoke, stručnjaci smatraju da su one ispod tržišnih.

"Naše cene su znatno ispod tržišnih uslova, ali cenimo da u okruženju u kom živimo takav pristup i treba da ima. Da ne idemo na maksimalnu naplatu toplotne enrgije", ističe Dragan Jovanović iz TE Kostolac.

U termoelektrani Kostolac kažu i da pred predstojeću zimsku sezoni ima dovoljno energenata, koji će građanima obezbediti nesmetano snabdevanje strujom i ugljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: