Tadić: Traži se model učešća Kosova

Beograd traži model asimetričnog učešća predstavnika Kosovskih Albanaca na regionalnim skupovima, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

12:26

Default images

Tadić jeto rekao u govoru učesnicima samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija, koja preuzima predsedavanje tom regionalnom inicijativom nastaviti sa politikom unapređenja saradnje u regionu u zajedničkom cilju pristupanja EU i rešavanja svih preostalih otvorenih pitanja.

Kao posebno dostignuće nove stvarnosti regiona, predsednik Tadić je naveo činjenicu da se otvorena pitanja sada mnogo češće rešavaju na bilateralnom nivou, kao što je slučaj sa aktuelnim dijalogom Beograda i Prištine.

On je izrazio očekivanje da će taj dijalog naredne godine dati konkretne rezultate.

"Srbija nikada neće piznati jednostrano proglašeno nezavisno Kosovo, ali je važno ispitati sve mogućnosti za rešenja koja će unaprediti život običnih ljudi obezbediti održivu budućnos", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da će u fokusu pažnje srpskog predsedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi biti saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, napredovanja regiona ka Evropskoj uniji i rešavanje preostalih otvorenih pitanja.

"Svi smo zainteresovani da očuvamo uspešnost SEECP i uveravam vas da će Srbija nastaviti sa izgradnjom zajedničke saradnje", poručio je Tadić.

Navodeći da zemlje regiona povezuje mnogo toga - istorija, kultura, zajedničke pretnje i nade, on je rekao da je najveći zajednički cilj ulazak svih zemalja regiona u EU.

Tadić je upozorio da sve države imaju pred sobom čitav niz reformi koje treba da sprovedu i dodao da EU, neće i ne bi trebalo po tom pitanju da nam čini uslugu. On je pozdravio odluku EU o zaključenju predpristupnih pregovora sa Hrvatskom.

"Srbija je takođe ostvarila značajan napredak po tom pitanju od prošlog samita. Spremni smo za pregovore sa EU, rekao je Tadić.

On je podsetio da je Vlada Srbije obećala hapšenje i izručenje Mladića i da je to obećanje ispunila.

"Uveravao sam mnoge u to da je to naša moralna i međunarodna obeveza i to smo ispunili. Srbija ostaje u porodici naroda koja se zasniva na vrednostima naroda koje nas povezuju", rekao je Tadić.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, Tadić je pozdravio spremnost predsednika i premijera te zemlje da se sastanu sa njim i ukazao da je na mnogim poljima postignut značajan napredak, spomenuvši pregovore o demilitarizaciji granica, saradnju na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i dr.

Tadić je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Dejtonski sporazum.

"Prihvatićemo sve oko čega konsenzus postignu tri naroda i dva entiteta", rekao je on.

Predsednik Srbije je ukazao na ekonomsku krizu u regionu koja, uprkos nekim pozitivnim indikatorima u ekonomijama, nije završena, što nameće potrebu dodatne međusobne saradnje zemalja.

Tokom srpskog predsedavanja, naglasio je Tadić, posebna pažnja biće posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Naša buduća bezbednost leži u našoj dubljoj saradnji. To je transnacionalno pitanje i ne poznaje granice. Kada mi ne sarađujemo, kriminalci sarađuju, to se mora promeniti", zaključio je predsednik Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: