Otkriven izvor zaraze sa e. koli?

Nemačke zdravstvene vlasti saopštile da su verovatni izvor zaraze ešerihijom koli klice pasulja, koje gaji lokalno stanovništvo na severu Nemačke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

09:02

Default images

Međutim, nemački ministar zdravlja kaže da će se konačni rezultati znati u utorak i da se do tada ne može govoriti o definitivnom uzročniku bakterije.

U međuvremenu, broj žrtava epidemije bakterijom tipa EHEC, povećao se na 22, objavio je Evropski centar za prevenciju i nadzor bolesti.

Preliminarni rezultati testova pokazali su da su klice iz Donje Saksonije najverovatnije izvor epidemije i već je izdato saopštenje da se ne jedu presne klice pasulja, koje se često koriste u mešanim salatama.

Zdravstvene službe su najverovatnije otkrile i farmu s koje su bakterije potekle. Radi se o jednoj farmi u regionu Ulcen, koja je specijalizovana za proizvodnju klica ne samo pasulja, već i drugih biljaka, na primer žitarica. "Analize s farme pokazuju da su njihovi proizvodi direktno povezani sa slučajevima zaraze. Očigledno je da su visoke temperature i vlažnost vazduha veoma pogodovale razmnožavanju bakterije", izjavio je Gert Lindeman, ministar za poljoprivredu Donje Saksonije.

Nemački ministar zdravlja Daniel Bar izjavio je da neke bolnice u Nemačkoj nemaju dovoljno mesta da prime sve bolesnike zaražene bakterijomešerihija koli.

"U ovom trenutku ne vidim da država i odgovorne institucije nisu uradile sve što je bilo potrebno, i ja sa bio svedok toga koliko su intenzivno radili u svim tim institucijama i informisali građane na vreme i u potpunosti. Problem je šta raditi s pacijentima, i ja ću videti šta se uradilo sa terapijama", kazao je on.

Bar je dodao da bi se nedostatak kapaciteta u gradovima Bremenu u Hamburgu mogao rešiti slobodnim mestima u bolnicama koja se nalaze u njihovoj blizini.

Mediji prenose da se u ponedeljak očekuje krizni sastanak na kome će učestvovati ministarka poljoprivrede Ilze Ajgner i svi pokrajinski ministri zdravlja i ministri za zaštitu potrošača.

Do sada je zvanično zabeleženo 1.605 slučajeva infekcije ešerihijom koli, kao i da 658 osoba ima hemolitički uremijski sindorm, koji izaziva novi soj tog novog soja bakterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: