"Biti vraćeni azilant se isplati"

U poslednja tri meseca u Vranje je vraćeno 29 porodica sa 106 članova, nakon odbijanja zahteva za azil u nekoj od evropskih zemalja.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

12:04

Default images

Prema rečima gradske poverenice za readmisiju i izbegla i raseljena lica Zorice Perić, među vraćenim azilantima su isključivo lica romske nacionalnosti.

Registrovana su samo ona lica koja su na to pristala dobrovoljno, a pretpostavlja se da vraćenih takozvanih "lažnih azilanata" ima mnogo više, kazala je ona.

"Trend takozvanih lažnih azilanata sa teritorije grada Vranja je u porastu, među njima smo do sada imali isključivo lica romske nacionalnosti koja najčešće traže azil u Nemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu, odakle ih nakon nekog vremena provedenog u rešavanju procedure vraćaju u Srbiju", objasnila je Perićeva.

Poverenica je navela da među ljudima koja se vraćaju u Srbiju nakon odbijanja zahteva za azil preovladava mišljenje da je to "isplativ posao jer zemlje u kojima traže azil dok traje procedura porodicama na osnovu broja članova daju određena sredstva, njima dovoljna da budu materijalno zbrinuti nekoliko meseci kada se vrate u Srbiju".

"Svi podnosioci zahteva za azil priznaju da to pokušavaju iz ekonomskih razloga, a nedavno smo imali slučaj jedne porodice iz Pavlovca koja se, tek što je vraćena iz Nemačke, gde im je odbijen zahtev za azil, pakovala za odlazak u Luksemburg, sa istim ciljem", istakla je Perićeva.

Ona kaže da se registracija povratnika kojima je u nekoj od evropskih zemalja odbijen zahtev za azil vrši pre svega na aerodromu.

Na aerodromu republički Komesarijat za izbeglice i raseljena lica, koji se bavi i problemom readmisije, ima kancelariju kojoj se obraćaju lica koja su bez sredstava ili dokumenata za povratak do krajnje destinacije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: