Nikolić loše, prvi znaci konfuzije

Zdravstveno stanje lidera SNS Tomislava Nikolića je ozbiljno i zabrinjavajuće, a na momente on pokazuje i znake konfuzije, kaže član konzilijuma Ljubomir Ilić.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.04.2011.

08:58

Default images

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić obišao je Tomislava Nikolića u bolnici i izjavio da bi lider SNS u utorak mogao da se obrati novinarima.

Tomislav Nikolić prikačen je na aparate i njegovo stanje je teško, izjavio je u ponedeljak uveče na protestu naprednjaka predsednik Gradskog dobora SNS Nebojša Stefanović.

Stefanović je to saopštio pola sata pošto je njegov stranački kolega Aleksandar Vučić novinarima u bolnici najavio da bi lider SNS sutra mogao da se obrati novinarima.

Lekar internista Ljubomir Ilić je naveo da je pacijent iznuren, ne uzima ni hranu ni vodu, a porodica je sve vreme uz njega.

Na pitanje novinara da li Nikolić prima neku terapiju, Ilić je odgovorio da je to deo istorije bolesti pacijenta i da o tome ne može da govori.

Ilić je naveo da sa Nikolićevom porodicom lekari razmatraju i mogućnost uključenja infuzije ukoliko to bude neophodno.

"Sada je to lekarska procena kada mi možemo da njegovu volju suzbijemo i uključimo neke naše terapije, a sve u cilju očuvanja života. To nam je posao", kazao je lekar. Psihijatar Jovan Marić, koji je i potpredsednik Nove Srbije, rekao je da će lečenje lidera SNS-a biti razmotreno i sa etičkog aspekta.

"Mi ćemo odlučiti sa etičkog aspekta da taj problem rešimo tako što ćemo u nekom trenutku najverovatnije, kada to procenimo, pacijentu uključiti medikamentoznu i drugu terapiju", rekao je Marić, koji je član konzilijuma koji brine o Nikoliću.

Prema njegovim rečima, reč je o lekarskoj proceni kada sa tim početi.

Sutra u 10 sati očekuje se novo obraćanje medijima lekara koji se staraju o Nikoliću, koji od subote ujutro ne uzima hranu i vodu tražeći vanredne parlamentarne izbore.

Kod Nikolića su večeras, u odvojenim posetama, bili episkop bački Irinej i biznismen Milan Beko, ali oni nisu davali izjave novinarima.

"Činimo sve da promeni odluku"

Lekar privatne bolnice KBC "Novi Beograd" Momčilo Babić danas ranije je rekao da se "čini sve da se Nikolić ubedi da promeni odluku o štrajku, ali za sada u tome nemamo uspeha", rekao je Babić i dodao da Nikolić u bolnici dobija izuzetnu negu.

Iako je dr Reik Huskić, jedan od lekara uključenih u negu Tomislava Nikoliča, ranije odbio da pruži informacije o terapiji koju uzima lidera naprednajka, Momčilo Babić nije imao tu moralnu dilemu.

Babić je objasnio da Nikolić dobija lekove za funkcionisanje srca i lekove protiv bolova.

Momčilo Babić, koji javnost obaveštava o zdravstvenom stanju Nikolića zaposlen je u KBC Bežanijska kosa.

Nekada se nalazio na izbornoj listi SPS-a i JUL-a, da bi potom bio dovođen i u vezu sa Srpskom radikalnom strankom.

Babić je specijalista socijalne medicine, koji prema navodima Lekarske komore Srbije ne poseduje licencu za rad, ali i ne radi direktno sa pacijentima. Na pitanje kako je moguće da on učestvuje u lečenju Nikolića, Babić je odgovorio da to ne radi on, već stručnjaci.

"Ja ne lečim Tomu, o njemu se stara konzilijum, ja sam u nekoj vrsti konsultanta, savetodavca za organizovanje najbolje zdravstvene zaštite", rekao je Babić.

"Po deklaraciji svetskog lekarskog udruženja"

Ranije jutros saopšteno je da je zdravstveno stanje Tomislava Nikolića, koje se sinoć pogoršalo, sanirano lekovima.

To je kratko novinarima saopštio neuropsihijatar Jovan Marić, ali ni on ni ostali lekari nisu odgovarali na novinarska pitanja.

On je primio lekove i predočene su mu posledice daljeg neuzimanja hrane i tečnosti, ali je on ostao pri odluci da nastavi štrajk glađu i žeđu.
"Poštujući načela medicinske tajne, možemo da vam kažemo da je stanje zdravlja Tomislava Nikolića relativno stabilno. Prethodno pogoršanje je privremeno medikamentozno sanirano", izjavio je Marić, čitajući saopštenje.
Jovan Mariæ èita saopštenje (Tanjug)
"U skladu s deklaracijom svetskog lekarskog udruženja o postupanju sa štrajkačima glađu i žeđu, usvojenog na Malti 1992, dužni smo da maksimalno poštujemo autonomiju i volju pacijenta, ne utičući na njegovu volju. Imajući u vidu godine starosti pacijenta i činjenicu da on i dalje odbija uzimanje hrane i tečnosti, primorani smo da sprovodimo samo redukovane terapijske metode", saopštio je Marić.

On je rekao da su, u skladu s deklaracijom Svetskog lekarskog udruženja, lekari dužni da maksimalno poštuju autonomiju i volju pacijenta, ne utičući na njegovu odluku.

Podsetimo, Nikolić je u nedelju uveče prebačen iz zgrade Skupštine, gde je štrajkovao glađu i žeđu, u privatni KBC na Novom Beogradu jer mu se stanje pogoršalo.

A šta kažu medicinski stručnjaci - koliko dugo čovek može da izdrži bez hrane i vode, čitajte na našoj stranici Zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

689 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: