SAD: Gadafi možda i ostane lider

Sjedinjene Države poručuju da vojna intervencija u Libiji ne podrazumeva odlazak Momaera Gadafija sa vlasti u toj zemlji.

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2011.

18:36

Default images

Vojna intervencija međunarodnih snaga mogla bi da postigne svoje ciljeve, ali da pri tome ne primora Moamaera Gadafija da ode sa vlasti, izjavio je šef generalštaba vojske SAD Majkl Malen.

Gostujući na televiziji NBC, Malen je rekao da je jedna od mogućnosti i ta da se ciljevi vojne intervencija postignu, a da Gadafi ne ode sa vlasti.

U intervjuu koji je kasnije dao za CNN, Malen je rekao da nije u mogućnosti da predvidi kako će se u Libiji sve završiti u političkom smislu. On je takođe naglasio da do sada nije video nikakve izveštaje o civilnim žrtvama u Libiji kao i da Gadafi pribegava upotrebi ljudskog štita kako bi sprečio dalje napade.

Malen je rekao i da je u Libiji vazdušni prostor zatvoren i da misli da je Gadafi sada izolovan više nego ikad, čemu doprinosi i embargo na oružje, koji je takođe uveden za Libiju.

Malen je rekao da SAD sada predvode vojnu intervenciju, ali da će pokušati da u sledećih nekoliko dana to liderstvo ustupe.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je tokom svoje posete Brazilu da SAD ne žele da uđu u novi rat.

"Ovo nije ono što su želele SAD i njeni partneri", rekao je Obama, ali je i dodao da je neophodno zaštititi živote civila. On je takođe rekao da se ne može sedeti skrštenih ljudi kada diktator poruči svom narodu da milosti neće biti.

Zapadna vojna koalicija završila je prvu fazu vazdušnih udara na Libiju, za koju u Pentagonu ocenjuju da je bila uspešna. Više o tome možete čitati u našoj posebnoj vesti. Inače, Gadafijev sin Seif al Islam poručio je još jednom da njegov otac neće napustiti vlast.

Specijalna emisija B92 o Libiji

TV B92 priprema specijalnu emisiju posvećenu vojnoj intervenciji u Libiji, koja će biti emitovana u ponedeljak u 20 časova.

O tome koliko može da traje intervencija zapadnih zemalja i kakve mogu biti posledice govoriće Dušan Simeonović, bivši ambasadorom Srbije u Libiji, Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant Žandarmerije, i Zoran Dragišić iz Međunarodnog instituta za bezbednost. Emisiju vodi novinarka TV B92 Tanja Aleksić.


Najnovije događaje na severu Afrike pratite preko Specijala B92.net "Rat u Libiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: