Ponedeljak, 14.03.2011.

19:37

Berlin: Sudbina nuklearki neizvesna

Nemačka vlada proglasila je moratorijum na prošle jeseni donetu odluku o produženju veka trajanja nemačkih nukelarnih centrala.

Izvor: Beta

Default images

O tome su javnost obavestili savezna kancelarka i šefica CDU Angela Merkel i ministar inostranih poslova, šef stranke Liberala Gido Vestervele.

Kancelarka Merkel je saopštila da će moratorijum trajati tri meseca i da će u tom roku, u svetlu događaja u Japanu, biti iznova preispitana bezbednosna dimenzija rada svih nuklearnih elektrana, kojih u Nemačkoj ima još 17.

'Tom prilikom neće biti nikakvih tabua", najavila je kancelarka.

Šefica vlade i Vestervele su građanima poručili da su zemljotresi ili razorni talasi, kao u Japanu, u Nemačkoj nemogući, ali istovremeno su istakli i da bezbednost građana ima prednost u odnosu na sve drugo.

Konzervativno-liberalna vlada kancelarke Merkel je prošle jeseni, uprkos javnim protestima i neslaganju opozicije, donela odluku da atomske centrale u Nemačkoj smeju da rade osam do 14 godina duže nego što je predviđalo do tada važeće rešenje.

Ranijom odlukom socijaldemokratsko-zelene vlade kancelara Gerharda Šredera iz 2002. bilo je predviđeno da se nuklearke zatvore najkasnije do 2025. godine.

Usled nestanka struje posle zemljotresa prestali su da rade sistemi hlađenja u nekim reaktorima u nuklearnim centralama Fukušima 1 i 2, koje su udaljene jedna od druge 11 kilometara, pa je došlo do pregrevanja reaktora. Severoistok i istok Japana u petak je pogodio razorni zemljotres jačine 9 stepeni Rihterove skale, koji je izazvao džinovski cunami visine 10 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: