Homen: Prvi direkni izbori za VSS

Sudije i tužioci u Srbiji biraju u četvrtak šest članova Visokog saveta sudstva i pet članova Državnog veća tužilaca. Članovi se prvi put biraju direktno.

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

23:17

Default images

Državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen je za B92 naglasio da se članovi VSS i Državnog veća tužilaca prvi put biraju direktno.

Na izbornoj listi za članove Visokog saveta sudstva nalazi se 50 kandidata iz reda sudija, za koje će glasati njihove kolege izabrane na stalnu sudijsku funkciju.

To su prvi izbori na kojima će nosioci pravosudnih funkcija samostalno birati svoje upravne organe kojima je krajnje vreme za konstituisanje 15. mart.

Ministarstvo koje je ranije bilo izloženo kritikama Evropske unije zbog propusta u izboru sudija i tužilaca Srbije, zatražilo je od Unije, Saveta Evrope i OEBS-a da posmatraju izborni proces.

Izbori za VSS i Državno veće tužilaca potvrđuju, s druge strane, da nesuglasice između ministarstva pravde i Društva sudija Srbije nisu prevaziđene.

Naročito kada su u pitanju status i prava bivših sudija koje 2009. godine nisu izabrane na te funkicije ali čiji status još nije pravno rešen. Za 6 mesta kandidovalo se 50 sudija. Istovremeno, za članove Državnog veća tužilaca prijavilo se 12 kandidata. Rezultati izbora trebalo bi da budu poznati istog dana, u četvrtak uveče.

Državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen je za B92 naglasio da članovi VSS i Državnog veća tužilaca prvi put biraju direktno. Ovde možete pogledati i gostovanje Slobodana Homena u vestima B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: