"Blic": Brisel preti uvođenjem viza

Zbog povećanja broja lažnih azilanata tokom 2010, iz EU stiglo upozorenje Srbiji i drugim zemljama da je moguće čak i ponovno uvođenje viza, piše "Blic".

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2011.

04:06

Default images

Vlastima Srbije prilikom predaje Upitnika u Briselu poručeno je da je neophodno da se stvori konkretna strategija o smanjenju broja ilegalnih imigranata, piše list.

Iz Evropske unije predočili su da će, ako se to ne bude učinilo, Srbiji, ali i Makedoniji, a zatim i ostalim zemljama zapadnog Balkana, biti ponovo uvedene vize, saznaje "Blic".

Naime, u Briselu su naveli da su zabrinuti jer se beleži konstantan rast broja lažnih azilanata od septembra do decembra ove godine, tvrde izvori lista.

Od početka 2010. oko 8.000 ljudi iz Srbije zatražilo je azil u Švedskoj, Nemačkoj i Belgiji.

Najviše azilanata je bilo u Švedskoj, oko šest hiljada za prvih deset meseci prošle godine, dok se u Nemačkoj našlo 2.000 azilanata, a u Belgiji između 600 i 700. Uglavnom je reč o Albancima s juga Srbije i Romima.

Neke zemlje su, da bi obeshrabrile lažne azilante, ukinule novčanu naknadu koju su dobijali svi koji se prijave za azil, ali to očigledno nije urodilo plodom, navodi "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: