El Baradej traži ostavku Mubaraka

Predstavnik egipatske opozicije Mohamed el Baradej pozvao predsednika Hosnija Mubaraka da bez odlaganja podnese ostakvu. U Egiptu danima antivladini protesti.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

21:25

Default images

El Baradej je ocenio da za Egipat nije dovoljno imenovanje potpredsednika i novog premijera.

"Kažem predsedniku Mubaraku i njegovom režimu da odu s vlasti bez odlaganja, jer je to za dobrobit Egipta", rekao je El Baradej za TV Al Džazira.

"Poštujem generala Omara Sulejmana i Ahmeda Šafika, ali nije u pitaju samo promena ličnosti", rekao je El Baradej i naveo da je neophodno formirati vladu s predstavnicima svih struja u zemlji.

El Baradej nije bio član nijedne partije, ali je formirao pokret, Nacionalnu asocijaciju za promene, koji se zalaže za demokratske i društvene reforme.

Bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradej, koji je sa IAEA dobitnik Nobelove nagrade za mir, u Egiptu uživa veliki ugled i važi za jednog od oštrih kritičara režima predsednika Hosnija Mubaraka. Glavni grad Egipta - Kairo i druge veće gradove već danima potresaju demonstracije protiv vlade i sukobi demonstranata sa policijom.

Državna televizija Egipta objavila je da je vlada u subotu zvanično podnela ostavku pod pritiskom demonstranata koji zahtevaju i ostavku predsednika Hosnija Mubaraka. Mubarak je na mestu predsednika države od 1981. godine.

Mubarak je imenovao za potpredsednika države šefa obaveštajne službe i svog bliskog prijatelja Omara Sulejmanija, što je prvi put da se u Egiptu uspostavi ta funkcija za poslednjih 30 godina.

Novi potpredsednik države Sulejmani do sada je bio zadužen za neka od najosetljivijih spoljnopolitičkih pitanja, pored ostalog i za palestinsko-izraelski mirovni proces i prevazilaženje podela među Palestincima.

Mubarak je za novog premijera imenovao Ahmeda Šafika, odlazećeg ministra za civilnu avijaciju.

73 osobe su poginule, a oko 2.000 ljudi je povređeno u petodnevnim masovnim antivladinim demonstracijama širom Egipta, saopštili su zvaničnici službe bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: