Istorijski susret u Banjaluci

Hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću uručena je nagrada za ličnost godine koju su mu dodelile "Banjalučke Nezavisne novine".

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.12.2010.

23:09

Default images

Josipović je rekao da nagradu vidi kao priznanje svima koji se bore za pomirenje, razumevanje i suživot.

Ceremoniji je u Banjaluci, kod predsednika Republike Srpske, okupila predsedika Hrvatske Ivu Josipovića, predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića i člana predesdništva BIH Bakira Izetbegovića.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da nagrađeni Josipović zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem daju ključni doprinos optimizmu i vraćanju poverenja u regionu.

Tadić: Budućnost regiona u EU

Boris Tadiæ (Tanjug, arhiva)
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Banjaluci da je budućnost regiona u Evropskoj uniji zbog čega zemlje regiona treba da brzo rešavaju međusobne probleme.

On je, posle sastanka sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, rekao da Srbija, Hrvatska i BiH moraju da na tolerantan način rešavaju pitanja povratka raseljenih osoba, imovine i granica. Tadić je još izjavio da zemlje regiona treba da razgovaraju o privrednoj i svakoj drugoj saradnji, i istakao da je region zajednički prostor u kojem se, uz uvažavanje i toleranciju, može razgovarati normalno i demokratski.

Predsednik Srbije poručio je i da je potrebno rešavati probleme koje imaju sva tri naroda u BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će delegacija Predsedništva BiH posetiti Beograd posle izbora Saveta ministara BiH.

Izetbegović je rekao da je tema njegovog razgovora sa Tadićem bila bolja budućnosti BiH i Srbije, ocenivši da su narodi u regionu sazreli, a da su na sceni nove političke ličnosti čiji zadatak je da obezbede bolju budućnost narodima regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: