Deklaracija o očuvanju tigrova

Zvaničnici 13 zemalja, učesnica Međunarodnog foruma za tigrove, usvojile su u Sankt Peterburgu deklaraciju o očuvanju tigrova.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

01:22

Default images

Tigrovi su, inače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta.

Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Nepal, Tajland, Vijetnam i Rusija postigle su dogovor da se do 2022. godine broj tigrova u divljini udvostruči i suzbije ilegalna trgovina krznom i delovima tela tigrova.

Na prvom skupu na visokom nivou posvećenom opstanku samo jedne životinjske vrste, postignut je dogovor da se očivaju staništa tigrova, kao i da se lokalno stanovništvo uključi u akciju spasavanja ovih životinja.

"Cilj je teško postići, ali je moguće", rekao je ruski premijer Vladimir Putin učesnicima skupa u Sankt Peterburgu.

Mnoge zemlje u kojima žive tigrovi su siromašne, poput Laosa, Bangladeša i Nepala, tako da očuvanje ove vrste zavisi od donacija sa zapada.

"Teško je rešavati probleme očuvanja prirodnih vrsta u tim zemljama", rekao je Putin i dodao da će Rusija pomoći u zaštiti tigrova u susednim zemaljama, Iranu i Kazahstanu.

Učesnice skupa u Sankt Peterburgu izdvojiće 330,8 miliona dolara u narednih pet godina kako bi se omogućio porast broja tigrova u tih 13 država, dok će Rusija sama izdvojiti 45 miliona dolara, dogovoreno je na samitu, javili su ranije danas ruski mediji.

Prema proceni Svetskog fonda za prirodu u svetu je ostalo između 3.200 i 3.500 jedinki tigra, prema 100.000 koliko ih je bilo pre stogodina. Tri vrste tigra - tigar s Balija, s Jave i kaspijski tigar - su nestale, a opstanak još šest je neizvestan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: