Vlada prodaje 51 odsto Telekoma

Vlada Srbije odlučila je da proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije na međunarodnom tenderu. Ukupna vrednost ove kompanije procenjena je na 2,43 milijarde evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 14.10.2010.

16:11

Default images

Vlada Srbije će odrediti minimalnu cenu za prodaju akcija Telekoma.

Na današnjoj sednici Vlade doneta je odluka i o prenosu besplatnih akcija Telekoma na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj telekomunikacionoj kompaniji.

Zaposleni i bivši zaposleni Telekoma moći će da dobiju akcija u maksimalnom iznosu do 6,52 odsto procenjene vrednosti kompanije.

Vlada Srbije trenutno poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Opširnije o ovoj temi možete čitati u rubrici Biz.

Bajec: Povoljna odluka

Smatram da je odluka o prodaji "Telekoma" povoljna i da će se dobiti, imajući u vidu i procenu savetnika koji je izvršio procenu, dobra cena, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec.

Bajec je rekao da će tržište odrediti šta se najviše može dobiti prodajom "Telekoma", kao i da je najvažnije kako će se upotrebiti sredstva dobijena prodajom 51 odsto kapitala te kompanije.

Bajec je ukazao da novac dobijen prodajom većinskog udela u "Telekomu" treba upotrebiti za realizaciju infrastrukturnih projekata, s obzirom da bi se time sprečilo da se ta sredstva usmere u neke oblike tekuce potrošnje.

"Potrebno je da se jedna vrsta kapitala, kao što je sada "Telekom", prosto kroz nove investicije pretvori u druge oblike kapitala, kao što je, recimo, izgradnja infrastrukturnih objekata koji su neophodni za modernizaciju infrastrukturne mreže Srbije", precizirao je Bajec.

"Nadam se da će država za svoj udeo (u "Telekomu") dobiti dobru cenu, ali je bitno da se dobijena sredstva usmere u razvojne projekte, a ne u tekuću potrošnju", dodao je on.

"Verujem da će dolaskom moćnog kupca za navedeni deo kapitala "Telekoma" biti obezbeđene dodatne usluge i niža cena za korisnike", zaključio je Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: