Malovićeva sindikatu: Povećanje 30%

Ministarstvo pravde je predstavnicima sindikata pravosuđa, koji su stupili u štrajk, poručilo da je 30 odsto maksimum povećanja plata koji je trenutno moguć.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

12:01

Default images

Predstavnici sindikata pravosuđa, međutim, odbijaju taj predlog ministarke pravde Snežane Malović.

"Naš predlog je da se plate od 1. januara naredne godine povećaju za 30 odsto, uz istovremenu preraspodelu plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu", kazala je Malovićeva.

Ministarstvo je predložilo i da se iz prihoda ostvarenih naplatom sudske takse zaposlenima u sudskoj administraciji u oktobru, novembru i decembru isplati dodatna stiumalacija od po tri hiljade dinara.

Malovićeva je navela da je inicijativa Ministarstva pravde već pokrenuta i da su pregovori sa sindikatima u toku.

"Ovakvo povećanje zarada predstavlja maksimum mogućnosti u uslovima ekonomske krize i doprinosi uspostavljanju pravičnijeg odnosa u rasponu plata", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, raspon između najmanje i najveće zarade bio bi gotovo prepolovljen u državnoj administraciji i smanjen sa sadašnjih 1:9 na 1:5,5.

"Neto plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom sa 18.000 bila bi od janura 2011. povećana na 23.000 dinara", kazala je Malovićeva.

Zaposleni u pravosuđu, koji su započeli generalni štrajk u ponedeljak, uz poštovanje minimuma procesa rada, kažu da odbijaju predlog ministarke pravde i dodaju da će štrajk nastaviti do ispunjenja zahteva.

Sekretarka Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević kaže da štrajkači nisu prihvatili predlog Ministarstva pravde za smanjenje raspona između najveće i najniže plate u državnoj administraciji.

"Prema predlogu Ministarstva koje se zalaže za smanjenje raspona između najmanje i najveće plate dolazimo do toga da će se neke zarade smanjiti. Ljudi će dobijati manje novca nego što ga dobijaju danas", kazala je ona. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: