Batić: Amandman u skladu sa Ustavom

Samostalni poslanik Vladan Batić izjavio je da je amandman na Predlog izmena i dopuna zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u skladu sa Ustavom.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

17:17

Default images

Ja sam lično protiv duplih funkcija, ali po unapred utvrđenim pravilima, a ne retroaktivno, što je intencija Ustava, naveo je Batić u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

"Veoma sam zainteresovan za stav Ustavnog suda po ovom pitanju čime će nadam se dileme biti otklonjene," kazao je Batić.

Batić je predložio amandman koji je u skupštini Srbije usvojen, po kome je muguće da funkcioneri obavljaju više javnih funkcija.

Batić je ocenio da je za Agenciju za borbu protiv korupcije važno eliminisati duple funkcije, ali da to nije i najvažnije pitanje.

Najvažnije za Agenciju je pitanje, "kako da budu otkriveni oni zvaničnici koji imaju kuće, ušteđevine i akcije na donosioce u inostranstvu i firme na egzotičnim ostrvima ili nekretnine koje su preneli na punoletnu decu ili familiju, a po prijavama ispada da su siromašni".

"To je mnogo delikatnije i mnogo važnije od duplih funkcija, koje naravno kada isteknu nikada više ne treba dozvoliti" mišljenja je Batić.

Batić je primetio da ne bi billo loše ispitati ima li u samoj Agenciji za borbu protiv korupcije duplih funkcija ili sukoba interesa.

On je istakao i da osim ustavnopravnih postoje i prakticni razlozi vezani za taj amandman.

"Približavaju se izbori, svi mandati uskoro ističu, a organizovanjem masovnih vanrednih izbora za kratko vreme samo bi se napravila anarhija i haos i prouzrokovali ogromni finansijski troškovi," kazao je Batić.

Batić je dodao i da niko od njega nije tražio da podnese pomenuti amandman i naglasio da je on jedan od poslanika koji je podneo puno amandmana koji su usvojeni.

"Izjave da se radi o jeftinom političkom kalkulanstvu i da je moje zalaganje za pravdu retorički egzibicionizam, obične su diskvalifikacije," poručio je Batić.

Što se efekata tog amandmana tiče, Batić je istakao da ni on niti DHSS nemaju nikakvog interesa i dodao da je to principijelna, a ne lična ili stranačka stvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: