Karić dobio azil u Rusiji

Bogoljub Karić dobio politički azil u Rusiji i zbog toga ne može biti izručen Srbiji na osnovu Interpolove poternice raspisane zbog afere "Mobtel", piše "Blic".

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2010.

23:23

Default images

Ministarstvo pravde Srbije je krajem prošle nedelje obavešteno da Karićevo izručenje nije moguće jer je on zatražio azil, koji mu je i odobren.

Bivši vlasnik "Mobtela" i prvi čovek pokreta "Snaga Srbije" osumnjičen je da je državu oštetio za oko 40 miliona evra.

Braća Bogoljub i Sreten Karić su u februaru 2008. odlučili da pođu stopama Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića i zatraže azil od ruskih vlasti. Moskva je u isto vreme (januar 2008. godine) već donela skandaloznu odluku o davanju azila Mirjani Marković i Marku Miloševiću, koji su takođe na poternici Interpola.

"Teško da boravak Karića u Rusiji može da se nazove skrivanjem. Oni tamo uživaju svu zaštitu i nesmetano vode svoje poslove", kaže izvor "Blica".

Istraga protiv 25 aktera afere "Mobtel", među kojima su braća Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran Karić, kao i njihova sestra Olivera Nedeljković, počela je sredinom januara 2006. godine i u međuvremenu je dopunjavana brojnim zahtevima i proširenjima. Karićima je stavljano na teret da su deo prihoda kompanije "Mobtel" preko preduzeća "Daki internacional" prebacivali na lične račune. Na teret im se stavlja i da su preko "Astra banke" na Kipru omogućili devizne kredite bez garancija kiparskim preduzećima "Jusiko", u vlasništvu Bogoljuba Karića.

Bogoljub i Sreten Karić se nijednom nisu pojavili pred istražnim sudijom jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju. Samo dan pre nego što je objavljeno da je protiv njega podneta krivična prijava, Sreten Karić se obreo u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju u Risnu. Tamo je ostao izvesno vreme "zbog neuroloških i problema sa cirkulacijom", a onda je otišao na lečenje u jednu moskovsku kliniku. U to vreme, za Karića je javnost mogla da čuje da je viđan na Kosovu ili u Hrvatskoj, da često boravi u Crnoj Gori i da je odatle otputovao u Rusiju, ali se pominje da je viđan i u Londonu, čak i u Južnoafričkoj Republici. Karić je iz Srbije pobegao u februaru 2006. i od tada je u nekoliko navrata preko advokata sudu nudio kaucije.

Poslednji put Karićevi advokati su 2008. godine nudili 300.000 evra, ali je iz Ministarstva pravde odgovoreno da kaucija za odbranu sa slobode može da iznosi oko 14 miliona evra jer je to trećina sume za koju se sumnja da je Karić proneverio. Jedno vreme se oglašavao preko medija i najavljivao trijumfalni povratak. U međuvremenu se urušilo i ono malo što je ostalo od "imperije" nakon prodaje "Mobtela".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: