Srbija jeftina za život

Prema evropskim statistikama i podacima organizacije Evrostat, u 2009. godini Srbija je svrstana među zemlje koje su najjeftinije za život.

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2010.

07:58

Default images

Srbija je takođe svrstana i u zemlje sa najnižim cenama hrane i pića, izjavio je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 37 zemalja - članice Evropske unije, države zapadnog Balkana i tri zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da su građani Srbije i dalje siromašni i da bi u odnosu na ukupni standard cene trebalo da budu niže

U trgovini na veliko marže su u odnosu na prošlu godinu, prema rečima ministra trgovine, pale za oko 10 odsto, a pad marži ostvaren je i u trgovini na malo.

"Ovaj pozitivan pomak u pravcu sniženja opšteg nivoa marži u trgovini je sigurno rezultirao i podacima koje smo nedavno imali prilike da pročitamo i propratimo iz istraživanja evropske statistike Evrostata, o cenama za 2009. godinu, po kojima je Srbija svrstana u zemlje sa najjeftnijim cenama hrane i pića, odnosno najjeftnijim zemljama za život, i to ne samo u porodici 27 evropskih zemalja EU", rekao je Milosavljević.

Niže cene u odnosu na evropske zemlje, objašnjava ekonomista Miroslav Zdravković, ne znače i lagodan život, jer je standard građana Srbije daleko ispod evropskog proseka.

"Nivo cena u Srbiji je tradicionalno mnogo viši u odnosu na nivo našeg siromaštva, znači imamo odstupanje, da na primer naš nivo cena je oko 75 odsto evropskih, a da pri tom na osnovu standarda on bi trebalo da bude mnogo niži. Znači, siromašni smo i treba da imamo konkurentne i niže cene“, objašnjava Zdravković.

Zdravković takođe kaže da su marže i dalje visoke i tu još ima prostora za smanjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: