Toni Bler u poseti Kosovu

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, nalazi se u dvodnevnoj poseti Kosovu gde je dočekan sa najvišim počastima.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

22:32

Default images

Bler je posetu započeo smotrom počasne garde kosovskih zaštitnih snaga, a nakon toga je održao odvojene susrete sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem.

Obraćajući se novinarima nakon ovih susreta, on je rekao da je ponosan njegovom ulogom u sprečavanju etničkog čišćenja na Kosovu.

Bler je rekao da je današnji status Kosova rezultat do kojeg se došlo bombarovanjem srpskih snaga pre 11 godina.

"Mislim da činjenica da danas imamo nezavisnu državu Kosova, predstavlja dokaz ove tvrdnje. Bilo bi užasno da Evropa odnosno Zapad nisu reagovali na etničko čišćenje", rekao je Bler.

Nekadašnji britanski premijer rekao je da je status Kosova rešen i da se pred njime danas nalazi novi izazov.

"Važno je sada osigurati da to bude uspešna država. To je izazov. Ovde se ne radi o pitanju legalnosti već o ekonomiji i kako ljudi žive, pošto na kraju oni koji su ponosni da žive u nezavisnoj zemlji takođe žele da imaju većin životni standard i ekonomski napredak", kazao je on.

Prema programu posete, Bler će se sutra obratiti kosovskom parlamentu, srešće se sa građanima u centru Prištine i posetiće novo formiranu sprsku opštinu Gračanica.

Vest je prvobitno postavljena sa greškom u naslovu, B92.net se izvinjava čitaocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: