Napad na hodočasnike - 50 poginulo

U nekoliko odvojenih napada na šitske hodočasnike u Bagdadu poginulo je najmanje 50 ljudi, a oko 150 ih je povređeno.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

00:17

Default images

Šiti iz celog Iraka došli su u iračku prestonicu da posete grob imama Muse Kazima, povodom godišnjice njegove smrti.

Najteži napad dogodio se u sunitskom kvartu Azimija na severu Bagdada kroz koji su prolazili šitski hodočasnici na putu za mauzolej imama Muse Kazime.

U napadu bombaša samoubice, koji je aktivirao bombu usred mase ljudi, poginulo je 32 osoba a 81 je povređena, rekao je jedan zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe su eksplodirale bombe u kvartovima Bagdad al Džadida i Fudailia na istoku grada, u ulici Haifa u centru i u zapadnom kvartu Jarmuk, u kojima je poginulo 11 ljudi a 63 osobe su povređene, rekao je jedan policijski zvaničnik.

Šiiti koji su većinski narod u Iraku česta su meta napada naoružanih grupa sunita. U aprilu 2009. dve žene samoubice aktivirale su eksploziv blizu ovog istog mauzoleja i ubile 65 osoba, među kojima je bilo i 20 hodočasnika iz Irana.

Današnji napadi dogodili su se i pored pojačanih mera bezbednosti u inače dobro obezbeđenom Bagdadu. Brojne ulice i mostovi bili su zatvoreni za saobraćaj, zbranjena je vožnja motocikala i bicikala a kretanje hodočasnika praćeno je i iz vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: