Redžepi: Kosovo neće odustati

Ministar policije Kosova Bajram Redžepi izjavio je da je Vlada Kosova odlučna da nastavi primenu svog plana za sever Kosova, uprkos porastu tenzija.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

09:46

Default images

Redžepi je istakao "da će tako biti i pored opstrukcije i direktiva iz Beograda da se spreči implementacija severa Kosova u centralne funkcije kosovske vlade”.

„Ni u kom slučaju nas protest neće zaustaviti. Odobravamo proteste, ali bez nasilja", tvrdi ministar policije Kosova.

"Osuđujemo tragičnu pogibiju lekara, ali i povredu poslanika Skupštine i kvalifikujemo to kao neprihvatljiv čin, ali Kancelarija za civilna pitanja (u Bošnjačkoj mahali) nastaviće sa radom i neće biti zatvorena”, rekao je Redžepi.

„Znamo da brojne političke organizacije, ali i Srbi opstruišu da se prošire funkcije vlade Kosova, ali decidno tvrdim da će ova Kancelarija, ali i ostale funkcije naše države na severu, funkcionisati”, dodao je on.

Na pitanje da li očekuje eventualnu eskalaciju nasilja, s obzirom na terorističke napade u Kosovskoj Mitrovici, odgovara da su mogući manji protesti, ali misli da neće biti incidenata.

Redžepi je napomenuo da su Kfor, Euleks i KPS tu da spreče incidente, ali i da omoguće da se „srpski deo Kosovske Mitrovice i sever implementiraju u institucije Kosova”.

Predstavnici Srba kažu, međutim, da neće prihvatiti integraciju severa.

„Oštro i dalje osuđujem Euleks policiju, jer se prethodnih dana stavila na stranu albanske zajednice i nije obezbedila mir i sigurnost na severu Mitrovice, dozvolivši da se kancelarija otvori" rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog
okruga Radenko Nedeljković.

Naš stav je jasan, istakao je Nedeljković, a to je da nećemo prihvatiti integrisanje severa u samozvane institucije Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: