Radna grupa o uslovima rada lekara

Predstavnici sindikata lekara i farmaceuta Srbije, koji su u štrajku upozorenja, dogovorili su se sa ministrom zdravlja i gradskim sekretarom o daljim potezima.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 22.06.2010.

20:15

Default images

Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će na osnovu analize svih zahteva štrajkača doneti predlog o uslovima rada u domovima zdravlja u celoj Srbiji.

Na sastanku koji je održan na predlog ministra Tomice Milosavljevića dogovoreno je da radna grupa sačini predlog do početak septembra. Do tada će radno vreme u domovima zdravlja biti nepromenjeno.

"Zadovoljni smo predloženim rešenjima i očekujemo da će biti ispoštovan zaključak koji smo doneli tokom sastanka", kazala je potpredsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Milica Nikolić -Urošević.

Ona je kazala da je najvažnije to što su dobili obećanje da se radno vreme Domova zdravlja neće menjati dok Radna grupa ne završi svoj posao i dodala da očekuje i da će i članovi sindikata biti uključeni u njen rad.

Nikolić-Urošević je, međutim, izjavila da će jednočasovni štrajk upozorenja članovi tog sindikata nastaviti do petka, kako su prethodno najavili, a onda će početkom sledeće nedelje održati sastanak kako bi odlučili kako će postupiti dalje.

Ministar je ocenio da štrajk upozorenja nije dobar način za rešavanje problema i zamolio lekare da učine sve da nijedan građanin ne trpi zbog toga.

"Čak i kada bi samo jedna lekar protestovao štrajkom to bi bilo za veliku brigu", kazao je Milosavljević i dodao da Sindikat lekara i farmaceuta ima njegovu podršku u rešavanju nagomilanih problema.

"Mnogo toga je urađeno, a mnogo toga će biti realizovano i većina zahteva sindikata bila je već kucanje na otvorena vrata", kazao je Milosavljević.
"Nastaviću da insistiram da administracija radi brže i efikasnije", poručio je ministar Milosavljević podsećajući da se većina zahteva odnosi na smanjivanje administriranja i procedura koje oduzimaju energiju i vreme lekarima.

On je dodao da se primedbe lekara odnose i na najavljeno produženje radnog vremena, a da će se Radna grupa u okviru svog rada takođe baviti i organizacijom radnog vremena u Domovima zdravlja.

Ssastanku je osim predstavnika Ministarstva zdravlja, Sindikata koji je započeo štrajk, prisustvovala je direktorka Republičkog fonda za zdravsveno osiguranje Svetlana Vukajlović i gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević.

Ministar zdravlja je podsetio da Sindikat lekara i farmaceuta po zakonskim propisma nije prepoznat kao reprezentativan pa samim tim nije učestvovao u pripemi Kolektivnog ugovora, koje je resorno ministarastvo nedavno potpisalo sa sva tri reprezentativna sindikata zaposlenih u zdravstvu.

"Siguran sam da zakonodavstvo mora da prepozna u budućnosti značaj tog sindikata koje sada ne ispunjava uslove reprezentativnosti", kazao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: