Uspostaviti mir sa Severnom Korejom

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak znatno je ublažio kritiku svog severnog suseda poručivši da će nastojati da uspostavi mir sa Severnom Korejom.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

12:06

Default images

Južna Koreja danas obeležava Dan sećanja na žrtve Korejskog rata.

"Naš neostvareni san je da izgradimo jedinstvenu državu i uživamo u slobodi, miru i napretku, zajedno sa našim severnim sunarodnicima koji još žive u siromaštvu i represiji", rekao je Li u govoru održanom na nacionalnom groblju u Seulu.

On je istakao da će se njegova vlada boriti da odbrani zemlju i oživi ekonomiju, ali nije direktno kritikovao Severnu Koreju.

Li je juče odbacio mogućnost ulaska u rat sa Pjongjangom.

Južnokorejska vlada je pre samo nekoliko dana zvanično zatražila od Ujedinjenih nacija da kazne Severnu Koreju, koju Seul smatra odgovornom za potapanje njegovog broda 26. marta, kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Međunarodna istraga je zaključila da je brod potonuo zato što ga je torpedovala severnokorejska podmornica, što Pjongjang poriče.

Ovo je prvi put da se Seul odlučio na ovako ozbiljan korak od Korejskog rata, koji je od 1950. do 1953. godine vodio sa Pjongjangom, a koji je odobrio Savet bezbednosti UN nakon invazije Južne Koreje od strane severnokorejskih snaga.

Savet bezbednosti UN će o incidentu u vezi sa potapanjem južnokorejskog ratnog broda razgovarati na zatvorenoj sednici koja je zakazana za sutra, rečeno je u kancelariji portparola svetske organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: