Holandija: Prvo suđenje piratima

U Okružnom sudu u Roterdamu počelo je suđenje petorici Somalaca, optuženih za pokušaj otmice jednog teretnog broda.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

13:12

Default images

Ovo predstavlja prvo suđenje u Evropi ljudima osumnjičenim za piratske aktivnosti.

Osumnjičeni su uhapšeni u Adenskom zalivu prošle godine, kada je jedan danski patrolni brod presreo njihov čamac pun oružja, a ako budu proglašeni krivim, mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od 12 godina.

Suđenje će, kako se očekuje, trajati pet dana, dok bi presuda trebalo da bude izrečena sredinom sledećeg meseca.

Advokati odbrane su saopštili da će dovesti u pitanje nadležnost holandskih sudova u ovom slučaju, budući da je brod, za čiju se otmicu njihovi klijenti terete, registrovan u Holandskim Antilima, koji su deo Holandije, ali imaju svoj pravosudni sistem, kao i da će tvrditi da su optuženi samo siromašni ribari.

Pirati su samo prošle godine izveli preko 200 napada u blizini obala Somalije, a mnogi osumnjičeni za te aktivnosti koji su uhapšene u Adenskom zalivu proteklih godina, morale su da budu oslobođene zbog nedostatka dokaza.

Prošle nedelje, sud u Jemenu osudio je šest somalskih pirata na smrt, a šestoricu na po deset godina zatvora zbog otmice jemenskog tankera i ubistva dva člana posade, aprila prošle godine, podseća Bi-Bi-Si (BBC).

Takođe prošle nedelje, jedan Somalac je pred sudom u Njujorku priznao krivicu za otmicu jednog američkog broda i njegovog kapetana prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: