Dragin: Bez hrvatskog scenarija

Kod nas se sigurno neće dogoditi "hrvatski scenario" i protesti poljoprivrednika na ulicama, kaže ministar poljoprivrede Saša Dragin u intervjuu za "Novosti".

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

01:36

Default images

On navodi da smo u 2010. ušli bez duga u odnosu na prethodnu godinu i nastavljamo da se domaćinski ponašamo i štedimo gde god je to moguće. Agrarni budžet je raspodeljen i sve do poslednjeg dinara namenjen je seljacima, porodičnim gazdinstvima.

Povećali ste subvencije sa 12.000 na 14.000 dinara. Hoće li budžet to moći da izdrži?

Hoće. Dobili smo za četvrtinu veći budžet nego prošle godine i, zahvaljujući uštedama na drugim mestima, subvencije povećali za trećinu. To nam omogućava da dižemo pojedine regrese, ali i da uvedemo neke nove programe.

Da li je sve spremno za prolećnu setvu?

Da, eventualno će zbog vremenskih prilika setva kasniti nedelju-dve. Završena je akcija kupovine đubriva, koju smo subvencionisali sa 5.000 dinara po toni, a uskoro počinju i isplate subvencija.

Prošle godine seljacima nisu naruku išle cene pšenice na svetskom tržištu. Kako će ove godine funkcionisati svetska berza?

Ovo ministarstvo na dve stvari ne može da utiče - na cenu i vremenske uslove.

Da li je poljoprivreda i dalje najunosnija privredna grana?

Prošle godine, u vreme žestoke ekonomske krize, poljoprivreda je imala rast od dva odsto i rekordan suficit u razmeni sa inostranstvom od 700 miliona dolara. Zato i zarada od poljoprivrede mora ravnomerno da se distribuira i da što više novca završi kod seljaka u džepu, a ne kod trgovaca.

Koliki izvoz očekujete u 2010?

Zahvaljujući novom Zakonu o bezbednosti hrane, posle 18 godina dobili smo dozvolu za slobodan izvoz prerađevina od svinjskog mesa. Ovih dana tu dozvolu dobićemo i za krompir, upravo je završena inspekcija mlekara, ribnjaka, pilećeg mesa. Sve će to doprineti značajnom povećanju izvoza.

Kako kretanja kursa utiču na poljoprivrednu proizvodnju?

Ovo su sve mala pomeranja kursa i, ukoliko ostanu na nivou koji su projektovali NBS i Ministarstvo finansija, neće biti problema. Za razvoj poljoprivrede od kretanja kursa mnogo je opasnija inflacija i zato je bitno da ona ostane na predviđenom nivou od sedam odsto.

Da li i vi smatrate da NBS treba da bude agresivnija u odbrani kursa?

Nisam ekonomista, već inženjer poljoprivrede. Ali znam da ne postoji jedan čarobni štapić koji može da sredi stanje u ekonomiji i privredi.

Jeste li zadovoljni odzivom za registraciju poljoprivrednih gazdinstava?

Da. Od 420.000 registrovalo se 370.000, tako da se nisu ostvarila neka pesimistična predviđanja da će ostati samo 20 odsto gazdinstava. Pokazalo se ko su bile pijavice na sistemu, fiktivna gazdinstva, i ona su nestala iz registra. Svi oni koji ne uđu u registar izgubiće pravo na subvenciju.

Koliko još zakona iz oblasti agrara čeka na usvajanje i koji su najvažniji?

Čeka još 13 zakona. Najvažniji je Zakon o vodama, koji predviđa da će 0,025 odsto prihoda svih pravnih lica biti usmereno ka fondu za izgradnju sistema za navodnjavanje. Od ovoga će fond imati priliv od dvadesetak miliona evra godišnje, a još toliko će finansirati država. Nadam se da bismo sa sadašnjih šest odsto, za dve-tri godine mogli da imamo i 50 odsto površina koje se navodnjavaju.

Zašto je Zakon o divljači i lovstvu izazvao kritike poslanika opozicije u Skupštini?

Posao opozicije je da kritikuje, a mi smo spremni da prihvatimo svaki konstruktivan predlog. Najbitnije je da je zakonom zadovoljno oko 76.000 lovaca, koliko ih je registrovano u zemlji.

Koliko kredita i u kom iznosu će država ove godine plasirati gazdinstvima?

Najvažnije je da sredstava ima dovoljno. Poljoprivrednici će moći da uzmu kredite od 50.000 do dva miliona dinara, sa kamatom od samo pet odsto na godišnjem nivou. Napravili smo model koji čuva državna sredstva - ne subvencionišemo kamatu nego telo kredita sa 40 odsto.

Da li će Ministarstvo preispitati subvenciju za vinovu lozu koja je dodeljena bivšem premijeru Zoranu Živkoviću?

To je nešto što je urađeno u administraciji pre mog dolaska. Subvencije su date prema uredbi koja je tada važila. Ministarstvo je za svaki slučaj poslalo inspekciju da proveri da li taj vinograd postoji i on postoji. Komisija u okviru Ministarstva, koja radi te stvari, proverava tačno račune koji su dostavljani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: