Dosadašnji rezultati privatizacija

Od privatizacije u Srbiji do sada je dobijeno više od tri milijarde evra. Međutim, novac dobijen od prodatih firmi nije upotrebljen uglavnom za potrošnju.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

19:39

Default images

U Srbiji je do danas privatizovano 2.291 preduzeće. Sa 527 vlasnika kupoprodajni ugovori su raskinuti. Najčešće u Vojvodini. Najviše ugovora raskinuto je zbog neplaćanja dospelih rata, ali i zbog neodržavanja kontinuiteta proizvodnje i nepoštovanja socijalnog programa.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković kaže da cilj Agencije nisu raskidi ugovora već normalno poslovanje privatizovanih preduzeća.

“Naš cilj nije raskid ugovora, to je mera koja se preduzima kada se vidi da privatizacija nije uspešna. Cilj je obezbediti, u tom nekom prolongiranju, da preduzeće nastavi sa normalnim poslovanjem”, navodi on.

“Tek nakon toga možete imati i plate i nastavak proizvodnje, što je bio i prevashodni cilj privatizacije”, kaže Cvetković.

Ministarstvo ekonomije uskoro najavljuje i novine u radu Agencije, ali i u podeli besplatnih akcija. Sav novac koji će se koristiti za besplatnu podelu akcija, dobijen od poništenih ili privatizacija koje će se tek dogoditi, slivaće se u Akcionarski fond, a postojeći Akcijski fond se gasi.

Upravljanje tim novim fondom biće povereno Agenciji za privatizaciju. Sumnju da takvo rešenje može povećati korupciju u privatizaciji iznela je Verica Barać.

Cvetković misli suprotno i kaže da će nadzor nad radom Agencije u upravljanju Akcionarskim fondom imati petočlani savet koji će imenovati Vlada.

“Upravo zbog toga što se radi o činjenici da je uvedeno nadzororno telo, savet koji je imenovala Vlada. I koji bi na najbolji način trebalo da obezbedi da novac koji će biti usmeren ka pet miliona građana da se o njemu vodi računa na bolji i organizovaniji način nego što je to do sada bio slučaj?”, pita se on.

Do kraja ove godine u Srbiji treba da se privatizuje još u 105 društvenih i 54 državna preduzeća. Tvrde da se dosadašnje greške neće ponoviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: