Netanijahu: Embargo prema Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je na embargo na energetski sektor Irana, naglasivši da bi Savet bezbednosti UN trebalo izbeći.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

16:49

Default images

Netanijahu je rekao stranim jevrejskim liderima da ako svet ozbiljno misli da zaustavi Iran, onda ono što treba da preduzme nisu umerene, već efektivne, oštre sankcije koje će sprečiti uvoz i izvoz nafte iz te zemlje.

"To je ono što je potrebno sada. Možda neće postići cilj, ali ništa drugo neće i bar ćemo znati da se pokušalo. I ako to ne može da prođe u Savetu bezbednosti, onda treba da bude urađeno van Saveta bezbednosti, ali odmah," rekao je Netanijahu u Jerusalimu.

Iran je peti u svetu izvoznik nafte i ta zemlja tvrdi da obogaćuje uranijum u mirnodopske svrhe, dok Izrael tvrdi da je svrha proizvodnja nuklearnog oružja.

Zbog oštre antiizraelske retorike Teherana i pretnji vojnom akcijom Izraela, strahuje se od regionalog rata.

Ipak, Netanijahu u svom govoru nije pomenuo mogućnost da Izrael pokuša da napadne iranska nukleana postrojenja.

Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistneciju jer je iranski predsednik Mahmud Ahmedinežad pozvao na brisanje Izraela sa mape sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: