Odbor bez kandidata za poverenika

Kandidat DS-a za poverenika za zaštitu ravnopravnosti Milutin Đuričić povukao je kandidaturu za funkciju, kaže predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.02.2010.

13:07

Default images

Ipak, Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije na današnjoj sednici nije utvrdio kandidata za poverenika za zaštitu ravnopravnosti jer preostala dva kandidata Goran Miletić (LDP), koga zvanično podržava preko 200 nevladinih organziacija i Gordana Ćušić (samostalna kandidatkinja) nisu dobili potrebnu podršku članova Odbora.

Slavica Đukuć-Dejanović je na sednici Odbora objasnila da joj je Đuričić poslao pismo u kome je naveo da zbog politizacije i nedostatka konsenzusa i šire saglasnosti oko izbora poverenika povlači kandidaturu.

On je u pismu naveo da oko tog pitanja mora postojati najširi dogovor koji ne postoji, rekla je predsednica parlamenta.

Za kandidata Liberalno-demokratske partije (LDP) Gorana Miletića glasao je samo predsednik te stranke Čedomir Jovanović, a devet članova odbora je bilo uzdržano.

Kandidatkinja koja se sama prijavila na konkurs Gordana Ćušić nije dobila nijedan glas.

Đuričićevu kandidaturu prethodnih dana osporilo je više od 200 nevladinih organizacija koje su, istovremeno, podržale Miletića.

Članovi Odbora su zaključili da Miletić ne može da dokaže da se deset godina bavio poslovima na zaštiti ravnopravnosti, a on sam u izjašnjavanju nije mogao da navede kada je 2000. godine počeo da radi na Fond za humanitarno pravo.

Na sednici Odbora, poslanica liste "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je da je Miletićev nedostatak i to što nema praktičnog iskustva u pravnoj zaštiti pred sudom već je isključivo bio angažovan u nevladinim organizacijama ili na poslovima izrade zakona.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je ocenio da je neubedljiva argumentacija vladajuće koalicije zbog koje Miletić nije izabran i da govori o tome da je vlast usvojila Zakon o zabrani diskriminacije pod pritiskom Evrope ali da ne namerava da ga
primenjuje.

On je ocenio da vladajuća većina nije želela da prihvati njegovu kandidaturu jer "on nije ispod njihovog političkog šinjela".

Prema njegovoj oceni, bilo bi poštenije da Socijalistička partija Srbije (SPS) kaže da ne želi Miletića jer se bavio zaštitom prava u vreme vladavine Slobodana Miloševića a da Demokratska stranka kaže da joj je važnija koalicija sa SPS nego izbor poverenika.

On je dodao da će LDP "doneti političku odluku" da li će u narednom pokušaju kandidovati nekoga, ali je ocenio da će mnogi potencijalni kandidati biti obeshrabreni ovakvim ishodom i dodao da je potrebno da vlast saopšti da li namerava da konačno departizuje Srbiju.

Ranije na početku sednice Jovanović osporio je kandidaturu Gordane Ćušić iz formalno-pravnih razloga zato što je nije kandidovala nijedna poslanička grupa.

Predsednica Skupštine i Odbora Slavica Đukić Dejanović odbacila je primedbu. Prema njenim rečima, poslaničke grupe imaju pravo, ali ne i obavezu da predlažu kandidate za poverenika.

Ukoliko nijedna grupa to ne učini izbor bi bio nemoguć, kazala je ona navodeći da se konsultovala sa pravnicima.

Prema Zakonu o zabrani diskriminacije poverenik se bira većinom glasova svih poslanika i treba da bude izabran do 1. marta.

Odbor za ustavna pitanja predlaže skupštini kandidata posle razmatranja svih prispelih predloga. Zakon o zabrani diskriminacije ustanovljava poverenika za zaštitu ravnopravnosti kao samostalnog državnog organa, nezavisnog u obavljanju poslova utvrđenih zakonom.

Nadležnost poverenika je da ukazuje na nedozvoljene oblike ponašanja i da izriče preventivne mere opomene.

Poverenika bira Skupština na period od pet godina, na predlog Skupštinskog odbora nadležnog za ustavna pitanja, a svaka poslanička grupa ima pravo da predloži kandidata.

Skupština Srbije usvojila je u martu prošle godine Zakon o zabrani diskriminacije, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti i s obzirom na zdravstveno stanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: