Nedelja, 07.02.2010.

18:56

Različite slike kuršumlijskih banja

Dok je Kuršumlijska banja već deset godina ugašena, obližnja Lukovska banja doživljava procvat.

Izvor: B92

Default images

Nekada poznata i veoma cenjena u Srbiji, Kuršumlijska banja, potpuno je ugašena. Zbog toga što je prestala sa radom, nju su i stanovnici napustili pa je tako, od nekada nekoliko hiljada stanovnika, danas u samoj banji ostalo svega 16 starijih meštana.

Na drugoj strani, nedaleko od ove banje,nekada potpuno nepoznata i nerazvijena Lukovska banja, danas je jedna od najtraženijih banja u Srbij. Zbog njenog naglog razvoja, zaustavljena je migracija a zabeležen je porast broja stanovnika.

Kuršumlijska banja koja je u vlasništvu Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO Fonda) zatvorena je pre deset godina.

Do pre deceniju ostvarivala je i do 50 000 noćenja godišnje. Danas deluje pusto jer su skoro svi privatni objekti napušteni.

Hotel “Žubor“, nekada najbolji na Balkanu, sa evropskim standardima, postepeno se ruinira, a privatne vile mogu da posluže za scenografiju horor filmova jer su skoro porušene.

Svi novi objekti potopljeni su mineralnom vodom koja se izliva iz popucalih cevi.

Šef Mesne kancelarije u Kuršumlijskoj banji, Ljubiša Bradić, kaže da ovde rade samo škola sa pet đaka, pošta i Mesna kancelarija.

Za deset godina, u Matičnu knjigu rođenih upisano je svega dvoje dece, a obavljeno je 11 venčanja.

“Što se tiče broja stanovništva, posle zatvaranja ’Žubora’, taj broj je drastično smanjen. Znači, ljudi su otišli da se snađu jer uslovi ne dozvoljavaju da se ostane ovde“, kaže Bradić.

S druge strane, Lukovska banja koja posluje u sastavu turističkog preduzeća “Planinka“ iz Kuršumlije, do pre dve decenije malo poznata banja, doživela je nagli uspon.

Direktor ove banje, Radoljub Vidić, kaže da je izgradnjom dva hotela zaustavljena migracija stanovništva, a natalitet je u porastu.

“Više je razloga za uspešno poslovanje Lukovske banje, pre svega je dobra organizacija i vlasnička struktura firme ’Planinka’ kao akcionarskog društva. Vlasnici su takođe radnici i oni shvataju firmu kao svoju kuću“, navodi vidić. Skoro 100 odsto zaposlenih u hotelima u Lukovskoj banji su meštani. U preduzeću “Planinka“ kažu da će banja i dalje da se razvija, a zaposleni ističu da je i njihovim potomcima obezbeđen posao:

“Verovatno da će i oni ostati ovde s obzirom da posao i dalje cveta.“

“Ja živim u Lukovskoj banji. Ja i supruga radimo u ’Planinci’ i zadovoljni smo poslom i životom.“

Dok je Lukovska banja puna turista i u zimskom periodu jer ima sve uslove za sport i rekreaciju, u Kuršumlijskoj banji gotovo nemoguće je sresti i slučajnog prolaznika.

Meštani kažu da je ovde nekada živelo nekoliko hiljada stanovnika:

“Ovde živi samo 16 starih ljudi, a mladi su otišli odavde da traže posao, da traže ’leba da jedu.“

Inače, na teritoriji Kuršumlijske opštine nalaze se tri banje, što je jedinstven slučaj u Srbiji. Prolom i Lukovska banja, zahvaljujući turističkom preduzeću “Planinka“, doživljavaju procvat. Kuršumlijska banja, zbog nebrige države, izbledela je na karti banjskih lečilišta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: