Vodarg: Pandemija ne postoji

Predsednik Komiteta za zdravstvo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Volfgang Vodarg, tvrdi da nema pandemije novog gripa.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Nedelja, 24.01.2010.

01:10

Default images

U intervjuu za “Večernje novosti“, Vodarg kaže da farmaceutska industrija na osnovu toga profitira. Na njegov zahtev u utorak će se u Strazburu održati javna parlamentarna debata o upravljanju pandemijom gripa H1N1.

"Svedoci smo da je posle jednog veoma slabog, normalnog početka, u aprilu prošle godine, s nekoliko stotina obolelih i desetak mrtvih, Svetska zdravstvena organizacija već najavila da to može da bude pandemija. To nije bilo normalno. Nije bilo naučne opravdanosti o pandemiji. SZO je poručila da se radi o novom virusu koji može da bude veoma opasan. Ali, to nije tačno", izjavio je Vodarg za “Novosti“.

On je kazao "da postoji veliki uticaj više naučnika koji istovremeno rade i za farmaceutsku industriju" i da nisu "hteli da čuju naučnike koji misle drugačije misle".

"SZO je promenio definiciju pandemije, neposredno pre alarmiranja na opasnost od gripa H1N1. Promenjeni su kriterijumi za pandemijski alarm. Izbačeni su oni o morbiditetu i visokoj smrtnosti", naveo je Vodarg i dodao da treba "sprovesti istragu da se vidi kako je sve to funkcionisalo".

"Mi nismo sud, već parlamentarna organizacija. Radićemo zajedno s naučnicima i postaviti pitanje SZO, političarima i nacionalnim institucijama da bismo pokušali da saznamo kako se sve to dogodilo. Imamo mnogo informacija koje finansijski povezuju rad naučnika i farmaceutske industrije. Postoji, dakle, sukob interesa", kazao je on.

Vodarg je naveo da je Savet Evrope jedina instanca u kojoj će biti održana međunarodna debata poslanika vladajućih i opozicionih stranaka.

"Tako će se uneti mnogo argumenata i informacija i u sve nacionalne parlamente u Evropi. Na njima je da dalje rade i traže odgovore od njihovih vlada. To je već počelo. Diskusije na nacionalnom nivou vode se u Francuskoj, Rumuniji, Grčkoj, ali i van Evrope, u celom svetu", kazao je on.

Volfgang Vodarg (63) je lekar, internista, pneumolog, specijalista za higijenu i medicinu okoline i javno zdravlje i epidemiolog.

Mandat u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope prestaje mu u ponedeljak.

"Upravo sam saznao da ću biti počasni član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, što znači da ću moći da ušestvujem u radu s mojim dosadašnjim kolegama", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: