Đaci od petka na raspustu?

U školama u Srbiji počelo ubrzano zaključivanje ocena, jer se proglašenje raspusta, prema najavi ministra prosvete, očekuje od petka.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 14.12.2009.

00:29

Default images

Ministarstvo prosvete predložiće lokalnim samoupravama da nastavu u školama prekinu u petak, najavio je ministrar Žarko Obradović. On je rekao da će Radna grupa za praćenje epidemije novog gripa sutra predložiti proglašenje vanrednog epidemiološkog stanja u Srbiji, a da će, ukoliko lokalne samouprave ne donesu odluku o prekidu nastave, to učiniti on, kao ministar.

"Formalno nastave neće biti od 21. decembra, a nastavak će najverovatnije biti 11. januara. Ukoliko lokalne samouprave to ne učine posle odluke Radne grupe, onda ću ja kao ministar to učiniti. Suština je grip postoji i nastave neće biti posle petka", naveo je ministar Žarko Obradović.

Upitan da li će raniji završetak prvog polugodišta stvoriti probleme i da li su svim učenicima na teritoriji Srbije već zaključene ocene, Obradović je podsetio da su u Vojvodini ostala još tri radna dana, a u ostalom delu Srbije još osam radnih dana.

On je kazao da je do sada već trebalo da nastavnici zaključe ocene, ali da će se ipak danas sastati sa predstavnicima školskih uprava sa kojima će razgovarati i o tom problemu.

Ubrzano zaključivanje ocena

U nedostatku zvanične odluke, četiri dana pred eventualni završetak polugodišta, nastavnici i đaci primorani su da posao ubrzano privode kraju.

U ovom trenutku u Beogradu se sakupljaju podaci o svim zaraženim od novog gripa u Srbiji kako bi Radna grupa za praćenje epidemije na sutrašnjem sastanku mogla da odluči da li će preporučiti prevremeni kraj polugodišta.

Iako će zvanična odluka biti doneta tek nekoliko dana pred eventualni početak raspusta, u školama se ubrzano zaključuju ocene.

Direktorka osnovne škole "Radoje Domanović", Miroslava Rutešić, kaže da izostajanje učenika zbog bolesti nije brojnije nego prošle godine.

"Mi ne znamo da li je obična epidemija na koju smo navikli ili je sada u pitanju ovaj novi grip sa kojim ne bismo smeli da se igramo niti da preuzimamo rizik, a time se sigurno rukovodi i Ministarstvo koje svakodnevno snima situaciju", kaže ona.

"Mi moramo da tražimo saglasnost roditelja za sve akcije koje đaci primaju pa će tako biti i sa ovom vakcinom koja ide", navodi Rutešićeva,

Gostujući u vestima B92, Mihajlo Petrović iz Sindikata obrazovanja Srbije naveo je da jedina nevolja ranijeg početka raspusta može biti to što se, po novom zakonu, moraju doneti tri ocene u toku jednog polugodišta, što u slučaju skraćivanja mnogi neće postići. Ali, u Sindikatu veruju da Ministarstvo to neće ni zahtevati.

“To za đake ima nekakav, po njima, pozitivan značaj, da jedan niz obaveza preskaču ovaj put - to nekakvo završno ocenjivanje za polugodište. Za profesore znači da će u drugom polugodištu imati povećane obaveze, zgusnutiji rad, veći broj ocena možda“, očekuje Petrović.

Branislav Pavlović iz Sindikata prosvetnih radnika kaže za B92 da u sindikatu misle da je odluka o raspustu "potpuno nekorisna u ovom trenutku".

"Ja sam se nedavno vratio iz Poljske gde ima dosta obolelih, međutim niko i ne pominje raspust", kaže on.

"Teško da mogu da se zaključe ocene u naredna tri ili četiri dana, da svaki učenik mora da ima tri ocene kao što je u zakonu. Ne vidim neku vajdu od toga, mislim da bi polugodište trebalo normalno da se završi, ali je stvar Ministarstava prosvete i zdravlja da o tome odluče", objašnjava Pavlović. Vakcinacija najugroženijih grupa protiv novog gripa počinje u četvrtak, ali pošto nisu među prioritetima, đaci će se u klupe vratiti nezaštićeni od virusa.

Oni bi trebalo da prime vakcinu do kraja godine ali je to neizvesno jer dobavljač odnosno proizvođač vakcine nije poštovao ugovorene rokove, kaže član Radne grupe za praćenje epidemije Branislav Tiodorović.

"Mi imamo problem jer je došlo do kašnjenja. Nadamo se da će biti prevaziđen isporukom od 640 hiljada doza vakcina do kraja godine, pa nas to dovodi u situaciju da nismo sigurni da li ćemo moći svu decu da vakcinišemo", kaže on.

"Verovatno ćemo morati da poštujemo prioritete, a to su hronični bolesnici svih uzrasta, trudnice uz konsultaciju sa ginekologom i mala deca do dve godine uz konsultaciju pedijatra. Znači zdrava deca, školska deca će nam možda ostati nevakcinisana", kaže Tiodorović.

Inače, dobavljač vakcina, kompanija “Jugohemija“ tvrdi da neće narušiti proces vakcinacije. “Jugohemija“ je za sada u Srbiju isporučila 140 hiljada doza Novartisove vakcine, dok ostatak prve isporuke od 120 hiljada doza obećava sutra.

"Korisna i dobra mera"

Predsednik radne grupe za praćenje novog gripa, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da smatra da bi bilo korisno da zimski raspust u školama počne ranije.

Reč je o preventivnoj meri, jer se pokušava odložiti masovnije obolevanje od novog virusa gripa, objasnio je Kon.

On je rekao da će već danas biti prikupljeno dovoljno podataka sa teritorije cele Srbije kako bi se donela odluka o radu škola.

A kako je pre nekoliko dana najavio ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ove nedelje, tačnije u četvrtak 17. decembra, trebalo bi da počne i vakcinacija protiv virusa H1N1. Prioritetna grupa su hronični bolesnici svih uzrasta.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da se epidemiološka situacija pogoršava i da bi pomeranje početka zimskog raspusta mogla da bude dobra mera.

"Sakupljanjem svih podataka vezanih za epidemiju virusa grima A N1H1, zaključno sa današnjim danom, verovatno će se steći uslovi za pomeranje početka zimskog raspusta, o čemu će odluku doneti Ministarstvo prosvete", rekao je Milosavljević.

Opširnije o izjavi Tomice Milosavljevića možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: