Zbog vozačkih u zatvor

Za samo dva dana pripadnici MUP Srbije u nekoliko pančevačkih auto-škola pronašli su niz nepravilnosti i zloupotreba, navode "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2009.

00:47

Default images

Uhapšeno je troje policijskih službenika, istraga se vodi protiv dvojice vlasnika auto-škola, nekoliko članova komisija za polaganje ispita, kao i desetak onih koji su kupili vozačke dozvole, pišu "Novosti“.

Ovo je, međutim, samo početak. Narednih dana, kako saznaju "Novosti“, uslediće nova hapšenja, a desetine auto-škola naći će se na udaru. Jedan od ciljeva ovakvih policijskih akcija je suzbijanje korupcije, ali i pružanje podrške novom zakonu o saobraćaju, koji počinje da se primenjuje od četvrtka, 10. decembra.

"Samo je jedan razlog zašto su mnogi Beograđani išli da uče vožnju i polažu vozački ispit u Pančevu, navodi izvor "Novosti" u MUP-u Srbije.

"Za novac su kupovali dozvolu, a da pri tom nisu ni prošli najosnovniju obuku. Ako neko misli da je dovoljno to što je sam naučio da vozi, a da za pare dobije i dozvolu, vara se“, kaže izvor „Novosti“.

U ovom trenutku zloupotrebe su nađene u auto-školama "Putnik" i "Zmaj" u Pančevu. Češlja se dokumentacija za još nekoliko. U pritvoru su trenutno policajci Zoran Kostadinović, Vladimir Marin i Novica Bošković. Društvo im pravi vlasnik "Putnika" Renato Stankov.

Policajci su bili zaduženi za kontrolu zakonitog sprovođenja polaganja vozačkog ispita, a iza rešetaka su i članovi komisije, kao i oni koji su kupili dozvole. Sve se to dešavalo od jula do oktobra ove godine, a "dozvola za ubijanje" na srpskim drumovima koštala je od 300 do 400 evra.

Plativši ovaj iznos, kandidati nisu polagali ni teoretski ni praktični deo vozačkog ispita. Na sličan način radio je i policajac Zoran Kostadinović. On se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, a iza toga se krije takođe kupoprodaja vozačkih dozvola.

Doduše, on je bio nešto skuplji. U policijskom saopštenju je navedeno da je za iznos od 400 do 500 evra omogućio šestorici kandidata da polože vozački ispit.

Ovo je policija utvrdila kontrolišući rad pančevačke auto-škole "Zmaj", vlasništvo Staniše Stanojevića. Sav novac je uzimao policajac, a Stanojeviću je zauzvrat pružao obaveštenja o predstojećim kontrolama, kao i zaštitu od krivičnih prijava kada načini saobraćajne prekršaje.

"Nikome se neće gledati kroz prste i svako onaj ko je prodao ili kupio dozvolu neće mirno spavati“, navodi izvor "Novosti" iz MUP-a Srbije.

Prema nezvaničnim procenama, sumnja se da je nekoliko stotina vozačkih dozvola prodato širom Srbije. U ovo korupcionaško kolo, pored policajaca i vlasnika auto-škola, upleli su se i mnogi članovi komisija za polaganje. Koliko "vozača ubica" krstari srpskim putevima, može samo da se nagađa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: