Bringeus: Srbija na korak od EU

Inostrane investicije u privredu Srbije dokazuju da je Srbija na korak blizu Evropskoj uniji, izjavio je ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.10.2009.

20:32

Default images

Ambsador je rekao da će od 1. januara građani Srbije moći da u svet putuju bez viza, a vlasti Srbije su postigle ogromne rezultate u ispunjavanju tih uslova. "Jedina crna rupa je uspostavljanje režima carinske uprave i između Kosova i Srbije", kazao je Bringeus.

Brongeus je u danas, u fabrici "Tetra pak" u Gornjem Milanovcu, rekao da je potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sa saradnicima dao nemerljiv doprinos u izdavanju novih biometrijskih pasoša.

U fabrici "Tetra pak" u Gornjem Milanovcu danas je puštena u rad najsavremenija mašina za štapmu u čiju je nabavku uloženo devet miliona evra što predstavlja najveću ovogodišnju investiciju u sistemu koji ima 42 fabrike širom sveta.

Vordsvort: Vreme za primenu SSP-a

Velika Britanija smatra da je vreme da počne primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i SSP-a, kaže za B92 britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort.

Korak u tom pravcu mogao bi da se dogodi posle posete glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Beogradu, koja je najavljena za 2. i 3. novembar.

Ambasador Vordsvort kaže da će Evropska unija opet sa zanimanjem čekati da čuje izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.Iako se većina članica Evropske unije, uključujući i Veliku Britaniju, zalaže za deblokadu evropskih integracija Srbije, odmrzavanje Trgovinskog sporazuma još nije moguće zbog protivljenja Holandije.

"Kada je o toj temi reč, mislim je sledeća faza poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. Nadam se i očekujem, na osnovu onoga što sam čuo, da bi on mogao da napiše veoma pozitivan izveštaj (o Srbiji). Svakako se nadamo da će to učiniti", rekao je Vordsvort.

"Videćemo šta će biti posle, kada taj izveštaj bude predstavljen Savetu bezbednosti i Evropskoj uniji. Nadam se da će to biti dovoljno i da ćete krenuti napred. I mi želimo da Srbija napreduje. Srbija ima mnogo toga da punudi, želimo da vidimo kako napredujete i prelazite u narednu fazu", rekao je on.

Tokom diskusije o odnosima Velike Britanije i Srbije, ambasador Vordsvort je rekao da ulazak Srbije u NATO nije uslov za članstvo u EU, a da je Velika Britanija zadovoljna saradnjom Srbije i NATO-a kroz "Partnertsvo za mir".
Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort (Tanjug, arhiva)
Komentarišući za B92 ideju o novom konceptu evropske bezbednosti, o kojoj je tokom posete Beogradu govorio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, Vordsvort kaže da ona može biti razmotrena tek kada se saznaju detalji.

"Apsolutno je tačno da izazovi bezbednosti prevazilaze mogućnosti malih grupa zemalja. Zato se tim problemom bavimo u NATO-u, nešto radi Evropska unija a nešto OEBS. Ne znam detalje tog predloga predsednika Rusije, a nisam siguran ni da su detalji uopšte definisani, ali ako se predlaže sistem koji bi mogao da bude dodatak postojećim okvirima i ako bi omogućio efikasnije savladavanje nekih pretnji bezbednosti, mi bismo svakako to razmotrili", rekao je britanski ambasador.

Prijemom u rezidenciji britanskog ambasadora obeleženo je 800 godina osnivanja čuvenog britanskog univerziteta - Kembridža, institucije koja je dala 80 nobelovaca, 15 britanskih premijera i 23 predsednika i premijera drugih država.

Na Kembridžu su studirali ili predavali Isak Njutn, Čarls Darvin, Bajron, Votson i Krik, naučnici koji su otkrili strukturu DNK, ali i autori i glumci legendarnog "Letećeg cirkusa Montija Pajtona".

Svake godine, od 1916. godine, na Kembridžu je studirao i neki student iz Srbije, uključujući i aktuelnog šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: