Ratifikacija sporazuma o granici

Parlamenti u Prištini i Skoplju ratifikovali su u subotu sporazum o demarkaciji granice Kosova sa Makedonijom.

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2009.

02:04

Default images

Makedonsko Sobranje je nešto pre ponoći usvojilo Sporazum sa 72 glasa za i 11 protiv na sednici koja je skoro celo popodne bila prekinuta jer su poslanici tražili razjašnjenja. Opozicija je, naime, tvrdila da vlast ustupa više od 650 metara makedonske teritorije.

Povodom tvrdnji opozicije da se ovim sporazumom sa Kosovom narušava sporazum o utvrđivanju granice, potpisan 2001. godine sa tadašnjom SRJ, šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski je naveo da se sporazum o ratifikaciji i obeležavanju granične linije između Makedonije i Kosova zasniva na sporazumu iz 2001. godine.

Međutim, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je za B92 da je svako potpisivanje Sporazuma koji se tiče granice između Skoplja i Prištine besmisleno jer će Makedonija pre ili kasnije o tome morati da razgovara sa Srbijom.

On veruje da se na demarkaciji insistira spolja, ne uzimajući u obzir da takav potez može dodatno da naruši, kako je rekao, krhke odnose Srbije i Makedonije.

“Mislim da je to apsolutno bespredmetno, s obzirom da će Makedonija pre ili kasnije morati o tom pitanju da razgovara sa Republikom Srbijom. Mislim da je demarkacija i uopšte potpisivanje nekakvog zvaničnog sporazuma o pitanju granice može samo da šteti odnosima Makedonije i Srbije”, rekao je Ivanović.

“Mislim da je to veliki pritisak stranaca da se što pre taj problem reši kao jedno od otvorenih pitanja, ne shvatajući da se na taj način, zapravo, podrivaju ionako krhke odnose između Makedonije i Srbije”, naveo je on.

Potpisivanje Sporazuma o demarkaciji bio je, inače, uslov Skoplja za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Prištinom.

Sporazum zbog pritiska međunarodne zajednicie

Sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Makedonije ne bi bio ratifikovan bez pritiska međunarodne zajednice, prenosi štampa u Prištini.

"Skupština se dva puta sastala da bi osigurala 81 glas za sporazum. Iako su visoki državni zvaničnici ocenili da sporazum otvara put uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Makedonijom, neki poslanici su se otvoreno usprotivili ratifikaciji.

Bez međunarodnog pritiska sporazum ne bi uspeo", piše Koha ditore.

Dnevnik navodi da je posle prvog neuspešnog kruga glasanja na vanrednoj sednici predsednik Skupštine Jakup Krasnići ponovo sa šefovima parlamentarnih grupa razgovarao o važnosti sporazuma.

"Istovremeno, predstavnici međunarodnih misija akreditovanih na Kosovu imali su niz sastanaka sa poslanicima", piše Koha.

Dnevnik Kosova sot navodi da sporazum "zadovoljava Makedoniju".

"Istina je da ovim dokumentom Makedonija ne samo da nije izgubila teritoriju, već je dobila najmanje 2.500 hektara kosovske zemlje, onako kako je i predviđeno sporazumom koji je potpisala sa Beogradom tokom 2001. godine", piše u komentaru Kosova sot.

Sporazumi kao ovaj sa Makedonijom prolaze bez buke na Kosovu i to je jasan pokazatelj da u budućnosti takvi sporazumi mogu biti potpisani sa Crnom Gorom, a možda i sa Srbijom, spekuliše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: