Vlada: Otkazi za 3.400 radnika

Vlada usvojila predlog zakona o ograničenju broja zaposlenih u administraciji, kojim će broj zaposlenih biti smanjen za 10 odsto, odnosno za oko 3.400 radnika.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.10.2009.

00:46

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je na konferenciji za novinare da se planira otpuštanje 2.800 stalno zaposlenih i 600 zaposlenih po drugim osnovama. Kako je rekao, maksimalan broj zaposlenih u državnoj administraciji može biti 28.400. Pre usvajanja, ovaj zakonski predlog je usaglašen sa predstavnicima sindikata.

Država je i zvanično presekla, do kraja godine u državnoj administraciji bez posla će ostati 3 400 službenika. Osnovni kriterijum za otpuštanje biće opšta korisnost radnog mesta, ali i ocena kvaliteta rada. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić objasnio je kako će to izgledati u praksi.
Mlaðan Dinkiæ i Mirko Cvetkoviæ posle sednice vlade (Beta)
“Samo oni koji su u prethodnom periodu imali jedinice dvojke ili trojke, sada ako dobiju jedinicu mogu da izgube posao bez ikakve otpremnine, jer ocenjivanje podrazumeva kada neko dobije jedinicu on dobije otkaz”, rekao je Dinkić.

Gubitka posla ne treba da se plaše službenici kojima je ostalo manje od pet godina do penzije, jer su oni izuzeti od ovog zakona, kao i zaposleni u ministarstvima odbrane i policije. Radnicima koji do kraja godine budu ostali bez posla, biće isplaćena otpremnina u visini trećine njihove bruto plate po godini radnog staža.

Razgovori o otpuštanjima u lokalnoj samoupravi tek predstoje. Vlada je već pripremila nacrt zakona, koji bi prema najavama premijera Cvetkovića, mogao da se razmatra već na sledećoj sednici vlade.

“Mi u reformu ulazimo ne zbog kratkoročnih ušteda, već zbog poboljšanja sistema u kome se vidi da javna potrošnja pada”, poručio je Cvetković. Tačnu računicu koliko će država uštedeti otpuštanjem, a koliko potrošiti na otpremnine nismo dobili. Predstavnici vlasti tvrde da će ova racionalizacija imati efekta.

B92: Ima li država novac za otpremnine i koliko je to novca?

Dinkić: “Naravno, imamo dovoljno novca za to, neka gruba računica je da onoliko koliko uštedimo na platama da su otpremnine duplo niže od toga. Dakle ušteda postoji na nivou od 50 posto koliko se uštedi na platnom fondu.”

Novinare je zanimalo i sa kakvim predlogom i iznosima Vlada Srbije izlazi pred Međunarodni monetarni fond.

“Cifre sa kojima izlazimo na razgovor sa MMF-om biće poznate kada sednemo da razgovaramo. Ova reforma daje dugoročne efekte, a ovo je samo dobra stvar da smo spremni i da smo već krenuli u taj posao”, objasnio je premijer.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda u Beograd dolazi 20. oktobra. Do tada bi Vlada Srbije trebalo da predstavi plan smanjenja deficita za 2010. godinu.

Postignut dogovor vlade i sindikata

Predstavnici Vlade Srbije i sindikata usaglasili su tekst nacrta zakona o utvrđivanju broja zaposlenih u republičkoj administraciji, rekao je uoči sednice ministar rada Rasim Ljajić.

"Tokom pregovora sa sindikatima uoči sednice Vlade Srbije postignuta je puna saglasnost o svim tačkama Nacrta zakona", rekao je Ljajić i objasnio da je reč o aktu kojim će ubuduće biti ograničen broj zaposlenih u republičkoj administraciji.

Kako su sindikalci objasnili posle sastanka sa predstavnicima Vlade, koji je trajao nešto manje od sat vremena, zeleno svetlo za zakon su dali jer su njihove sugestije o kriterijumima za otpuštanja prihvaćene.

“Zaposlenima će biti isplaćivana otpremnina u visini jedne trećine njihove bruto zarade pomnožene brojem godina radnog staža, što će nominalno biti dovoljno za egzistenciju radnika dok ne bude obezbedio druge prihode“, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
Njegoš Potežica (FoNet, arhiv)
“Uz adekvatnu otpremninu i kriterijume, oni koji su višak biće otpušteni do 31. decembra ove godine. Ukupan broj koji bi trebalo da ostane u državnoj administraciji, ono što je zakonom limitirano je 28 400 zaposlenih“, rekao je predsednik tog sindikata u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi Njegoš Potežica.

On je objasnio da su zakonom obuhvaćeni svi službenici u republičkoj administraciji, od Vlade Srbije, preko organizacija koje se finansiraju iz budžeta, do agencija i naveo da će, prema sadašnjem predlogu, posao izgubiti između 2.800 i 3.000 ljudi.

Potežica je zadovoljan što je u Nacrt zakona na predlog sindikata ugrađena odredba da ne dominira ocena koju je radnik dobio od poslednjeg rukovodioca, već da se uzmu u obzir i ranije ocene. Dogovoreno je i da se pre otpuštanja obavi sistematizacija radnih mesta.

“Prvo ide sistematizacija, pa tek nakon toga ide proglašavanje broja radnika koji ostaju bez posla”, rekao je Potežica.

Nezadovoljstvo sindikata “Nezavisnost“

Granski sindikat uprave, pravosuđa i policije "Nezavisnost" osudio je ponašanje Vlade Srbije koja na razgovore o planiranoj racionalizaciji broja zaposlenih u državnoj upravi nije pozvala sve socijalne partnere.

U saopštenju sindikata navodi se da je Vlada Srbije nacrtom zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji odredila da bez posla ostane 3.224 zaposlenih, a da je na pregovorima sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije dogovoreno da bez posla ostane 3.500 ljudi.

Sindikat Uprave ogorčen je ponašanjem Samostalnog sindikata koji je, kako je navedeno, nakon dogovora u vladi "obavestio svoje članstvo da neće ostati bez posla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: