Srbija pravi svoj Pentagon

Srbija bi za nekoliko godina mogla da dobije zgradu u kojoj bi bili Ministarstvo odbrane i Generalštab, a verovatno i vojne obaveštajne službe, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

01:11

Default images

Ideja je da se napravi zgrada, po ugledu na Pentagon, u koju bi bile smeštene sve službe ovog ministarstva i Generalštaba.Ministarstvo odbrane, prema ideji ministra Dragana Šutanovca, radi studiju kojom bi se trajno rešilo pitanje smeštaja vojnih službi na Banjici, u blizini Instituta za bezbednost, pišu “Večernje Novosti”.

“Izgradnjom tog objekta, na zemljištu koje, inače, pripada Vojsci Srbije, postigle bi se velike uštede, jer bi se smanjio broj dežuranja, čuvarskih službi, kurira”, kaže ministar Šutanovac.

Ministarj e objasnio da bi objekat bio građen po principu “ključ u ruke”, odnosno izvođač radova bi, u zamenu dobio zgradu Generalštaba u centru Beograda, koja je srušena u bombardovanju.

“Ne želimo da trošimo “živ” novac poreskih obveznika iz budžeta, jer ga ionako nema dovoljno. Zbog toga je zamišljeno da se firmi koja bi izvodila radove, umesto novca, da zgrada vrednosti približne njihovim troškovima”,kazao je on.

Međutim, tačna vrednost porušene zgrade nekadašnjeg Generalštaba još nije procenjivana, kao što nije poznato ni to koliko bi koštala izgradnja ”srpskog Pentagona”.

Procenu vrednosti radiće Republička direkcija za imovinu.

Ideja je, kako kaže Šutanovac, začeta pre nešto više od godinu dana, a za to vreme cene nekretnina često su se menjale. Prema nekim procenama, izgradnja objekta na Banjici trajala bi nekoliko godina.

Deo plana podrazumeva da se pored zgrade u koju bi bile smeštene vojne službe ostavi prostor i za izgradnju zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUP bi, takođe, objekat mogao da napravi po principu ”ključ u ruke” tako što bi investitoru ponudio zgradu MUP u Ulici kneza Miloša u Beogradu koja je, takođe, oštećena u bombardovanju.

Ipak, nedavno je Ivica Dačić, ministar policije, rekao da bi policiji više odgovaralo da se oštećena zgrada obnovi, nego da se pravi nova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: