Albanci s juga Srbije u Prištini

Politički predstavnici Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa obavestili su kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua o problemima na jugu Srbije.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

17:21

Default images

Delegacija predstavnika Albanaca iz tri opštine juga centralne Srbije, predvođena predsednikom Partije za demokratsko delovanje i poslanikom u Skupštini Srbije Rizom Halimijem, boravila je danas u Prištini.

Iz kabineta kosovskog predsednika je saopšteno da su članovi delegacije obavestili Fatmira Sejdijua o najnovijim zbivanjima u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Istakli su niz problema i teškoća sa kojima se Albanci suočavaju, uključujući visok nivo militarizacija područja, povremene racije policije i hapšenja Albanaca", navodi se u saopštenju iz Sejdijuovog kabineta.

Pomenuti su i problemi Albanaca iz tri opštine u vezi s nepriznavanjem diploma i uverenja izdatih na univerzitetima i školama na Kosovu.

Članovi delegacije su ponovili svoje zalaganje za poštovanje vrednosti i principa reciprociteta u pogledu prava manjinskih zajednica, kako bi se ona "podjednako primenjivala u celom regionu".

U saopštenju se navodi da je Sejdiju rekao da se zalaže za politiku koja obezbeđuje prava ljudi i "saradnju između dve suverene države, u interesu građana obe zemlje", kao i da insistira na tome da se međunarodni standardi i najvažnije konvencije o ljudskim pravima "moraju poštovati i u Srbiji".

U delegaciji Albanaca s juga Srbije, osim Rize Haljimija, bili su i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu, lider Demokratske unije doline Skender Destani i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: