Italija prihvatila imigrante

Italija je pristala da prihvati oko 140 imigranata koji su proveli četiri dana na brodu u Mediteranu, dok su se Italija i Malta sporile ko će ih primiti.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 20.04.2009.

00:32

Default images

Italijanska vlada je saopštila da je odlučila da prihvati migrante iz humanitarnih razloga i da se ovaj slučaj ne sme smatrati presedanom, javio je BBC. Grupu od 140 njih spasla je posada turskog broda kada se manje plovilo kojim su putovali sa obala Afrike našlo u oluji, oko 40 kilometara od obale italijanskog ostrva Lampeduza.

Italija je tvrdila da se brod nalazio u teritorijalnim vodama Malte, koja međutim smatra da imigrante treba odvesti u najbližu luku, koja se nalazi na italijanskoj obali, preneo je BBC.

Desetine hiljada afričkih imigranata svake godine plaća krijumčarima ogromne sume kako bi ih prebacili do obala Italije.

Brodići kojima putuju često se prevrću ili kvare nasred mora, pa su ribari ili vojni brodovi koji na njih naiđu primorani da ih spasavaju.

Visoki komesar UN za izbeglice upozorio je zvaničnike dveju zemalja da što pre ostave po strani zakonske aspekte čitave situacije i omoguće imigrantima da se odmore i prime medicinsku pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: