Niža proizvodnja, promet, a i cene

Usled ekonomske krize, u Srbiji padaju proizvodnja i promet, protiv čega se mnogi bore snižavanjem cena, piše “Blic”.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2009.

01:43

Default images

Ovaj list podseća da je beogradsko preduzeće ”Varoš kapija“ snizilo cene ugostiteljskih usluga od 15 do 50 odsto, kao i da mnoga taksi udruženja nisu iskoristila odobrenje da povećaju cene za 7,5 odsto. Cene su, podseća “Blic”, kod nekih čak i niže nego što su bile.

Podaci iz trgovina pokazuju da je promet robe manji 16 odsto, a trgovinski lanci pokušavaju sniženjima da se bore protiv ovakve statistike.

Podaci pokazuju i da su proizvodnja i promet u mesnoj industriji smanjeni za petinu, a u ”Denjub fuds grupi“ - u čijem sastavu posluje više mlekara, ”Knjaz Miloš“ i „Bambi Banat“ - kažu da zasad osećaju osetan pad likvidnosti, a očekuju i pad proizvodnje i prometa.

Loš rad privrede ogleda se i u smanjenoj potrošnji goriva, a prerada sirove nafte u rafinerijama NIS-a smanjena je na minimum zbog pada prodaje naftnih derivata u prva tri meseca ove godine od deset do 15 odsto.

Industrijska proizvodnja u februaru manja je za 19,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prosek 2008. 21,9 odsto. Najveći pad zabeležen je u prerađivačkoj industriji od 23,7 procenata. Čak 28 sektora ima manji obim proizvodnje.

Najveći izvoznik „Ju-Es stil“ posle pet meseci od stavljanja na „tihi hod“ prve peći, isto će učiniti i sa drugom. Tako je stala primarna proizvodnja u ovom smederevskom preduzeću. Radnici će umesto pet imati četiri radna dana uz naknadu od 60 odsto od pune zarade.

U transportnom preduzeću “Lasta“ kažu da se broj putnika nije smanjio, ali jeste broj prodatih karata, što ukazuje da se građani više “švercuju” u prevozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: