Slovenija za sporazum sa Srbijom

Slovenačka vlada je na svojoj redovnoj sednici usvojilia inicijativu za sklapanje sporazuma o socijalnom osiguranju sa Srbijom.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2009.

00:54

Default images

Predviđeni sporazum bi obuhvatao penziono i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje u slučaju nezaposlenosti i slično, objasnio je u četvrtak na novinarskoj konferenciji održanoj u Ljubljani slovenački ministar za rad, porodicu i socijalne odnose Ivan Svetlik.

Prema Svetlikovim rečima, radi se o sporazumu kakav je Slovenija već sklopila sa državama nastalim na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

"Na taj način će biti uređeni odnosi te vrste sa svim državama u tom području, a za Sloveniju je ovaj sporazum posebno važan, jer Slovenija ima u Srbiji važne interese", rekao je ministar Svetlik, podsetivši da slovenačka privreda najviše ulaže upravo u Srbiji.

Istovremeno, Ured slovenačke vlade za informisanje (UKOM) je u svom saopštenju za javnost konstatovao da prilikom sklapanja tog sporazuma treba poći od činjenice da su Slovenija i Srbija ranije bile u zajedničkoj državi i da je za njih, u pojedinim oblastima socijalne zaštite, važilo isto savezno zakonodavstvo.

To se posebno odnosi na oblasti invalidskog i penzionog osiguranja, gde su i za Sloveniju i za Srbiju važili isti propisi o zbrajanju penzionog doba, a i osnovna prava su bila ista.

To zakonodavstvo je u Sloveniji važilo sve do 1. aprila 1992, kada je počeo da važi novi zakon o penzionom i invalidskom osiguranju.

Nakon toga je, saopštava UKOM, došlo do "više problema pri uređivanju tog područja sa državama koje su nastale na teritoriji bivše Jugoslavije, pre svega pri ostvarivanju penzionih i invalidskih doprinosa na osnovu penzionog doba, koje su ispunjene u drugim republikama u vreme zajedničke države".

Drugi gorući problem je, prema saopštenju slovenačkog ureda, deljenje tereta penzionog doba ispunjenog u nekadašnjim republikama za osobe koje su već ostvarile uslove za pravo na penziju.

"Sa Srbijom je potrebno iz početka urediti sprovođenje zdravstvenog osiguranja i pri tome uzeti u obzir sve kategorije osiguranih osoba", upozorava UKOM.

Sporazum o socijalnom osiguranju sa Srbijom bi tako trebalo da pokriva penzijsko i invalidsko osiguranje, povrede na radu, profesionalne bolesti, roditeljski dodatak i osiguranje u slučaju nezaposlenosti, saopštava slovenački ured.

Ured dodaje da bi najvažniji deo tog sporazuma trebalo da se odnosi na uređivanje penzionog i invalidskog osiguranja, koje bi omogućilo osiguranicima koji su plaćali doprinose za ta osiguranja da ostvaruju srazmerni deo prava iz tog osiguranja.

Uzevši u obzir opšteprihvaćeni princip zbrajanja radnih godina, takav osiguranik bi imao mogućnost da, na osnovu ovakvog bilateralnog sporazuma, ostvaruje pravo na srazmerni deo penzije u obe zemlje potpisnice sporazuma, kao i dobijanje dela penzije za koji su bili plaćeni doprinosi, objašnjava se u saopštenju Ureda slovenačke vlade za informisanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: