Naftogas isplaćuje dug Gaspromu

Ukrajinska naftna kompanija Naftogas saopštila je da će na vreme, do subote, platiti račun za ruski gas, kako bi se izbegla nova kriza s Moskvom.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

14:41

Default images

"Naftogas će platiti Gaspromu račun za korišćen gas u roku koji je predviđen ugovorom", odnosno do 7. marta uveče, saopštila je ukrajinska kompanija. "Iznos neophodan za usplatu na računu je Naftogasa i deo je već pretvoren u dolare", dodaje se u saopštenju.

Direktor Naftogasa Oleg Dubina nedavno je obećao kolegi iz Gasproma Alekseju Mileru da Ukrajina neće kasniti u potpunoj isplati gasa za februar. Gasprom je obećao da neće uvoditi kazne Naftogasu.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko u intervjuu francuskom listu "Mond", izjavila je da će Ukrajina u celini izmiriti svoja dugovanja za isporučen ruski gas.

"Sve će biti dobro, Ukrajina će u celini platiti koliko je dužna", obećala je Timošenkova.

Ona je dodala da se gasni sporazum koji su Moskva i Kijev postigli 19. februara neće menjati, bez obzira na nezadovoljstvo ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka.

Rusija je 1. januara prestala da isporučuje gas Ukrajine zbog čega je nastala kriza u isporuci gasa Evropi. Kompromis je postignut 19. januara kada je isporuka gasom nastavljena i kriza rešena.

Rusija i Španija potpisale energetski sporazum

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero potpisali su u Madridu paket sporazuma o energetskoj saradnji dve zemlje.

Španija i Rusija su zaključile i niz poslovnih ugovora, među kojima su sporazum o saradnji "Gasproma" i kompanije "Gas Natural", kao i Memorandum o planiranoj saradnji na sektoru elektroenergetike ruskog "Inter RAO UES" i španske kompanije "Iberdrola".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: