Prerada starih kola

U Srbiji uskoro treba da počne kompletna reciklaža automobila nakon što najavljen program zamene starih kola za novi "punto".

Izvor: B92

Nedelja, 22.02.2009.

10:22

Default images

Reciklažom starih automobila moglo bi da se bavi više od 270 firmi registrovanih za preradu metalnog otpada i školjki automobila u Srbiji, koliko ih je registrovano u Agenciji za privredne registre.

Podsetimo, ove nedelje na sednici Vlade Srbije mogao bi da se nađe dodatni program zamene starog automobila za novi "punto".

Tim programom je predviđeno da država sa 1.000 evra subvencioniše kupovinu novog "punta", ako se za njega menja stariji automobil sa motorom ispod standarda euro tri. Tako kupljeni "punto" koštao bi 5.999 evra.

Šefica odseka za berzu sekundarnih sirovina u Agenciji za reciklažu Stana Bijelović kaže da bi reciklažom starih automobila u Srbiji mogla da se bave preduzeća koja su registrovana za sakupljanje i preradu metalnog otpada, kao i da ta preduzeća imaju kapaciteta za reciklažu starih automobila.

One je međutim naglasila da bi reciklažne firme pre nego što se počnu baviti tim poslom trebalo da pribave saglasnost od nadležnog Ministarstva ekologije i prostornog planiranja za obavljanje te delatnosti.

Prosek starosti srpskog voznog parka je 18 godina, pa će tako otkupljena vozila odmah ići na otpad i u preradu sirovine koje će moći da koristi domaća metalska industrija.

Kad automobil vlasnik preda na reciklažu, on će dobijati potvrdu koja donosi fiksni popust od 1.000 evra. Jedini uslov prilikom predaje vozila na reciklažu biće da motor nema ekološki standard "euro 3" i da ima osnovne delove - motor, točkove i vrata.

Sličan program u Nemačkoj

Model zamene starog automobila za novo već je našao svoju primenu u Nemačkoj.

Predviđeno je da ekološku premiju od 2.500 evra dobiju građani koji auto star najmanje devet godina daju da za to specijalizovanoj firmi pretvori u staro gvožđe i kupe novo vozilo.

Vlada je za premije predvidela jednu i po milijardu evra, što znači da je izdvojen novac za oko 600.000 premija.

U Nemačkoj se samo u jednom danu Saveznoj upravi za privredu i kontrolu izvoza, preko kojeg će se premije isplaćivati, javilo se 270.000 građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: