Pilot dočekan kao heroj

Pilotu Čelsi Salenberger dodeljena je nagrada jer je uspeo da bezbedno spusti avion na površinu reke Hadson u Njujorku i tako spase živote putnika i posade.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2009.

12:22

Default images

Pesmom i aplauzima nekoliko stotina amerikanaca pozdravilo je Salenbergera koji je uspeo na površinu reke Hadson da spusti avion Ju-Es ervejza čija su oba motora otkazala nakon što je u njih uletelo jato ptica i tako spasi 155 putnika i pet članova posade. On im je rekao da su on i njegova posada samo radili svoj posao.

Prijatelji, rodbina i komšije dočekali su pilota i heroja u Danvilu u Kaliforniji. Gradonačelnik Nevel Arnerik i ostali gradski zvaničnici čestitali su Česliju i njegovoj porodici na svečanosti koja je organizana u njegovu čast.

"Jasno je da je 155 razloga zašto su grad i naša nacija toliko ponosni na njegove izutzetne sposobnosti i hrabrost koju je pokazao u takvoj situaciji", kaže gradonačelnik Denvila Nevel Arnerik.

Salenberger, bivši pilot američke vojske koji tri decenije radi u avio-kompaniji “Ju-Es ervejz”, dobio je i nagradu koju mu je uručio kalifornijski kongresmen Džeri Mek Narni.

"Znala sam kada sam se udala za Salija da je hrabar i pošten čevek. Znala sam da je primeran pilot, znala sam da će snaći kada bude u takvoj situaciji, jer ga poznajem. Ali najčešće on je za mene taj koji mi svakog jutra skuva solju čaja", kaže supruga pilota Lori Salenberger.

Nekoliko stotina stanovnika Danvila nije sprečilo loše vreme i kišan dan da dočekaju heroja.

"Lori i ja zahvalni smo vam na podršci koju ste nam pružili, divno je ponovo biti kod kuće u Denvilu sa komšijama i prijateljima. Iako činjenice govore da je ovo bila iskusna posada koja je bila planirana za ovaj let mogu da kažem u svoje ime, ali znam da tako misle i članovi moje posade, mi smo samo radi naš posao i ono za šta smo obučeni", kaže Čelsi Sali Salenberger.

Eksperti avijacije ističu da je spuštanje putničkog aviona na površinu vode tako da se on ne raspadne izuzetan poduhvat, “pravo čudo“, pošto je sletanje na vodu opasnije od prinudnog sletanja na kopno.

Avion je posle sletanja potonuo u ledene vode Hadsona do prozora, ali 155 putnika i pet članova posade preživeli su ovu nesreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: